Ministarstvo prosvjete RS

Srebrenica: Slike Njegoša i Vuka Karadžića ostaju u školi jer je riječ o istorijskim ličnostima, a ne o uvredljivom sadržaju

Front27.02.20, 15:09h

Srebrenica: Slike Njegoša i Vuka Karadžića ostaju u školi jer je riječ o istorijskim ličnostima, a ne o uvredljivom sadržaju
Pozvani su nadležni organi da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se što prije utvrdila odgovornost osoba koje su u komentarima na društvenim mrežama i u pojedinim medijima iznosile prijetnje učenicima srpske nacionalnosti

 Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a danas su saopćili da će zaštititi svakog učenika u Srebrenici i neće dozvoliti da đaci budu predmet političkih zloupotreba.

 

Pozvali su nadležne organe da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se što prije utvrdila odgovornost osoba koje su u komentarima na društvenim mrežama i u pojedinih medija iznosile prijetnje učenicima srpske nacionalnosti.

 

Iz tog resora podsjećaju da je prije dva dana održan sastanak predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture s načelnikom i predsjednikom Skupštine općine Srebrenica, direktorom Prve osnovne škole i predsjednikom Savjeta roditelja, na kome je usaglašeno niz mjera koje treba da doprinesu stvaranju sigurnog okruženja, boljoj komunikaciji i međusobnom razumijevanju u ovoj lokalnoj zajednici.

 

Zaključeno je da će Ministarstvo prosvjete i kulture zajedno s lokalnom zajednicom i Prvom osnovnom školom učiniti sve da zaštiti svakog učenika od bilo kakvog oblika diskriminacije.

 

Na zahtjev srpskih roditelja, usaglašeno je da se u Savjet roditelja biraju iz svakog razreda po jedan roditelj srpske i bošnjačke djece.

 

Kako se precizira u saopćenju, nije udovoljeno naknadnom zahtjevu bošnjačkih roditelja da se uvede nacionalna grupa predmeta u centralnoj školi od prvog do petog razreda, jer to „nije u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju“.

 

-Nije udovoljeno ni zahtjevu da se uklone iz hola Prve osnovne škole umjetničke slike s likom Petra Petrovića Njegoša i Vuka Karadžića jer je riječ o historijskim ličnostima koje se izučavaju u nastavi a ne o uvredljivom sadržaju - navodi se u saopćenju.

 

Također, na sastanku je istaknuto da se Školski odbor bira i odlučuje u skladu s Pravilnikom o radu i postupku izbora i razrješenja članova školskog odbora i da ga čine četiri predstavnika Srba i tri Bošnjaka. Usaglašeno je da, pored školske slave, koja se obilježava 27. januara, Prva osnovna škola ubuduće obilježava i Dan škole, kao što to čini veliki broj škola u RS.

 

-Osuđujući svaki vid medijske i političke manipulacije koja ugrožava bezbjednost učenika, Ministarstvo prosvjete i kulture poziva rukovodstvo općine Srebrenica, Prvu osnovnu školu, kao i sve građane ove općine da zajedno rade na stvaranju boljih uvjeta za obrazovanje i zdravo odrastanje sve djece u Srebrenici - dodaje se u saopćenju.

 

(FENA/jk)Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još