Glasali jutros u 5 sati

Vladajuća većina u NSRS potvrdila Dodikov stav o 'štetnoj' posjeti Đukanovića

Hronika27.02.20, 07:48h

Vladajuća većina u NSRS potvrdila Dodikov stav o 'štetnoj' posjeti Đukanovića
Opozicija u Skupštini RS-a kritikovala je Dodika da devalvira mehanizam odbrane interesa RS, a nisu prisustvovali glasanju


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) rano jutros su potvrdili stav člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, da je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem pripadnika Agencije za Evropsku graničnu i obalsku stražu (Frontex) na bh. granici, ugrožen vitalni interes Republike Srpske.

 

Te dvije odluke usvojene su u Predsjedništvu BiH, 19.februara, bez konsenzusa, zbog čega je Dodik zatražio posebnu sjednicu Narodne skupšine RS-a kako bi poslanici dvotrećinskog većinom potvrdili njegov stav, a u tom slučaju odluka i zaključci Predsjedništva BiH ne stupaju na snagu.

 

Za potvrđivanje Dodikove izjave i zaključka jutros u 05.00 sati glasala je dvotrećinska većina, odnosno 56 poslanika, a niko nije bilo protiv, niti suzdržan.

 

U usvojenom zaključku vladajuće većine se navodi da “sporazum o statusu između BiH i Evropske unije o djelovanjima koje izvršava Agencija za Evropsku graničnu i obalsku stražu u BiH u svom najvećem dijelu nije sporan za RS, ali je za RS neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća MUP-a RS, s obzirom na to da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se sporazum tiče, ali i zbog činjenice da se sporazum tog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz RS”.

 

Zadužen je član Predsjedništva BiH da u skladu sa svojim ovlaštenjima, a u na osnovu Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje sporazuma o statusu između BiH i EU o djelovanjima koje izvršava Agencija za Evropsku graničnu i obalsku stražu u BiH uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa RS.

 

Šef Poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ Edin Ramić ukazao je tokom rasprave da je bila nepotrebna posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, kao i pokretanje pitanja vitalnog interesa RS-a na najavljenu posjetu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH. 2. i 3.marta.

 

- To neće spriječiti predsjednika Đukanovića da dođe 11. jula u Srebrenicu na obilježavanje 25. godišnjice genocida i pomalo je nepotrebno da se time ovdje bavimo zbog nekih dnevno-političkih tema – naglasio je Ramić.

 

Opozicija u Skupštini RS-a kritikovala je Dodika da devalvira mehanizam odbrane interesa RS, a nisu prisustvovali glasanju.

 

Nastavak redovne sjednice je 3.marta.

 

Dvanaestosatno zasjedanje entitetskog parlamenta, kao i mnogo puta do sada, obilježile su brojne međusobne optužbe vlasti i opozicije, replike i odstupanja od tema.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još