STRAH OD (NE)POZNATOG

Istine, laži i mitovi o korona virusu: Trebamo li, zaista, kupovati lijekove, maske, namirnice i biti spremni na izolaciju?!

Hronika26.02.20, 20:42h

Istine, laži i mitovi o korona virusu: Trebamo li, zaista, kupovati lijekove, maske, namirnice i biti spremni na izolaciju?!
Korona virus nije 'pobjegao iz laboratorije', ne može vam stići pošiljkom iz Kine i ne postoji dokaz da vam kućni ljubimac može prenijeti virus

 

Izvor: Al Jazeera Balkans

Piše: Hana Divanović

 

Prema posljednjim podacima širom svijeta je zabilježeno gotovo 80.000 slučajeva. I dok se situacija stabilizira u Kini, gdje nema porasta, novi val stručno nazvane COVID-19 infekcije donio je porast zaraženih u Italiji i prve zabilježene slučajeve u Hrvatskoj.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prema podacima iz Kine potvrdila da je 82 posto ukupnih slučajeva imalo blaži oblik infekcije, 15 posto teži oblik koji zahtijeva hospitalizaciju i tri posto koji nalaže intenzivnu njegu. Zabilježeno je oko dva posto smrtnih slučajeva, što je mnogo manje u odnosu na SARS gdje je taj procenat iznosio 10 posto, međutim, još uvijek je rano za finalne procjene.


Blaži oblik infekcije znači i oporavak, tome treba dodati činjenicu da broj osoba u Kini koji se oporavio od COVID-19 iznosi preko 30.000. U Vijetnamu svih kod svih 16 slučajeva zabilježen je uspješan oporavak, dok i ostale države širom svijeta bilježe oporavak oboljelih.


Trenutno, broj smrtnih slučajeva je znatno manji u odnosu na sezonsku gripu, gdje zvanične statistike WHO potvrđuju da ovaj broj iznosi blizu 60.000 smrtnih slučajeva na godišnjem nivou.


Razlika između korone i sezonske gripe


Još uvijek nije jasno kako i kojim intenzitetom će se virus nastaviti širiti Evropom, pa je zato potrebno slijediti smjernice Svjetske zdravstvene organizacije.


U prvi mah simptomi COVID-19 infekcije djeluju veoma slično sezonskoj gripi sa veoma sličnim simptomima kao što su: temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, umor, iscrpljenost, kašalj i začepljenost nosa, ali je značajna razlika je u tome što u slučaju klasične gripe simptomi nastupaju naglo, što nije slučaj sa koronom. Od klasične gripe većina osoba se oporavi u periodu kraćem od dvije sedmice. Iako ljekari još uvijek pokušavaju da razumiju kompletnu sliku COVID-19 infekcije, njenih simptoma i komplikacija za sada je jasno da su njeni najčešći simptomi povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima i iscrpljenost.


Studija objavljenja u jednom od najprestižnijih naučnih časopisa The Lancetu je potvrdila da se kod samo pet posto slučajeva COVID-19 infekcije javlja upala grla, a da je kod 1-2 posto zabilježena dijareja, mučnina i povraćanje. Kod kritičnih slučajeva se javlja teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt oboljelog.


Ono u čemu leži velika "podvala" korona virusa je dug period inkubacije. Kod sezonske gripe simptomi se javljaju dva do tri dana nakon što je osoba zaražena dok je u slučaju korona virusa taj period je duži, stoga termalne kamere nisu najbolji način za detekciju zaraženih, jer osoba može biti nosilac virusa, a da zbog dužeg perioda inkubacije nije razvila simptome. Najveći broj smrtnih slučajeva je zabilježen kod osoba preko 80 godina starosti (14,8 posto).


Prema podacima studije objavljene u The Lancetu, najvećem riziku su izložene osobe starije životne dobi, iznad 65 godina, koje koje je već boluju od drugih bolesti, kao što su kardiovaskularna oboljenja, plućne bolesti, dijabetes ili tumori. Kod zaraženih osoba ispod 40 godina stopa smrtnosti iznosi tek pola posto. Iznenađujuće mali procenat djece je zaražen u odnosu na kompletan broj osoba sa COVID-19.


Osim toga stručnjaci još uvijek ne mogu da procjene zašto je mali broj određenih mladih osoba podlegao simptomima ove bolesti. Kao pretpostavku navode pretjerano "jak imuni odgovor organizma", gdje se imuni sistem "okreće protiv" samog organizma, što može dovesti do gubitka tečnosti i oštećenja organa, međutim još uvijek nije jasno da li je ovo tačan mehanizam.

 

Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(AJB/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!