DAMIR NIKŠIĆ/ DO POSLJEDNJEG DAHA

Ko će 'unas' profitirati na korona virusu? Epidemija može biti odlična prilika... Dođe mu k'o trešnja na torti


26.02.20, 15:13h

 

Preuzeto sa bloga do posljednjeg daha

 

I epidemija korona virusa može biti odlična prilika za nekoć ratne profitere da opet profitiraju, kao npr. na kupovini medicinskih mašina zaobilazeći tenderske procedure jer “pacijenti mogu umrijeti ako ne dobiju u pravo vrijeme respirator”.


Pacijenti će umirati u prvom redu zato što je pravo vrijeme za kupovinu respiratora već prošlo. Ovo definitivno nije pravo vrijeme za kupovinu respiratora. Nije nikakvo vrijeme. Vremena uopšte nema.


Imali su ga, napretek, i novca su imali: 7 miliona je Kanton u prošloj godini dao samo KCUS-u npr. bez da je iko od tamo podnio izvještaj na šta je taj novac utrošen. Hvalili su se uštedama i dobiti koju su ostvarili naplaćujući, između ostalog, i stotine hiljada KM za iznajmljivanje zgrada Kantonalnom ministarstvu za socijalnu politiku za smještaj naših sugrađana sa potrebama. Imali su i novca i vremena za kupovinu respiratora.


No kakav poslovni killer instinct! Prvo što im je palo na pamet u vezi zakašnjele, pa samim tim i hitne kupovine respiratora je: “zaobići tenderske procedure”!


Pa jbg., reći će neko, tako ti je to kad je “stani-pani”, pitanje života i smrti takoreći. Biće da je zbog te svijesti i tolike drame, nekima prva, najspontanija i najprirodnija reakcija: zafrljačiti zakonske procedure kroz prozor!!!


Kako spreman odgovor na krizu – tako duboko sračunat i promišljen – zadivljen sam tom racionalnošću u trenucima u kojima bi mnogi paničili. Svaka čast! Tako to radi onaj ko zna, a vidi se da znaju najbolje, da su prekaljeni, da su okorjeli.


Najkomotniji su kad nema zakonskih prepreka. “Svoji na svom”, praktično. Mogu se “razmahati” – za narod, naravno. Zato su vanredna i ratna stanja – profiterska blagostanja. Upravo zbog te formule, te šibicarske filozofije, te ulične kupovine “dupljaka na brzaka” – sa maksimumom profita i prevare prosječnog blećka.


Znači, čekalo se da izbije svjetska epidemija da se “unas” počnu kupovati respiratori?! A za to vrijeme se nakupovalo 3458 službenih automobila koji su, pretpostavljam, od kritične važnosti za zdravlje i sigurnost građana?! Koliko respiratora imamo u državi?


Ispadoše skuplje i važnije guzice guzonja od živih glava građana. NAROD to ZNA.


I evo, svjedočićemo, samo što nismo: opet će ih je taj “pogani i bolesni bijeli svijet” i svjetska zdravstvena kriza natjerati da barem nešto novca ulože i u zdravlje građana, pa makar, jadni, morali i profitirati na tome.


Jbg: Kad nije vanredna situacija, kada je sve normalno, onda vladaju stroge tenderske procedure. Opozicija nadgleda. Moraš više paziti, maslati, varati. Ovako je mnogo lakše. Lovi se u mutnom. A ispada humanije. I patriotski.


Sigurno će biti kao sa drugim mašinama za koje su izdvojeni milioni (ako se sjećate polovnih popravljenih mašina koje ste vi, građani, platili po punoj cijeni porodično-stranačkim firmama ovdašnjeg rodovskog društva). Biće “Sve po zakonu” (ako se dogovorimo da ga zaobiđemo, zbog vanredne situacije).


“Nekom rat – nekom brat”, govorili su ljudi. Vjerovatno će i korona virus nekima donijeti velike zarade, pogotovo ako su se prethodnih decenija izvještili u zarađivanju na tuđem strahu, muci i jadu.


Korona virus dođe k’o kec na desetku, k’o hljeb preko pogače, k’o trešnja na torti, k’o “kruna poslovanja”.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još