Sporna izjava predsjednika Srbije

General Fikret Prevljak: Vučić je konačno priznao agresiju

Front25.02.20, 18:27h

General Fikret Prevljak: Vučić je konačno priznao agresiju
Istina je, dodaje, da je Armija RBiH, da nije bilo međunarodnog pritiska, trebala osloboditi Banjaluku, jer se VRS povlačila pred Armijom RBiH

 

Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojoj naoružavanje Srbije pokušava opravdati situacijom iz 1995. u kojoj je, kako kaže, "umalo pala Banjaluka", predstavlja nedvosmisleno priznanje odgovornosti Srbije za vojnu agresiju u BiH, smatra general Fikret Prevljak.


 
- Vučiću i svim drugim zvaničnicima Srbije nikada nije mogla "pasti" Banjaluka, jer je i 1995. i danas Banjaluka grad koji se nalazi u granicama države Bosne i Hercegovine. Zato Vučićeva izjava može značiti samo njegovo direktno priznanje da je Srbija imala direktno vojno učešće na teritoriji suverene i međunarodno priznate Bosne i Hercegovine - kazao je Prevljak.

 

Istina je, dodaje, da je Armija RBiH, da nije bilo međunarodnog pritiska, trebala osloboditi Banjaluku, jer se VRS povlačila pred Armijom RBiH.

 

Ističe da nijedan bh. grad nije mogao "pasti" nego samo biti oslobođen, "kao što su u presudama međunarodnih sudova kvalifikovana dejstva Armije RBiH, kojima su oslobođeni Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac i drugi bh. gradovi". 


  
- Razlog tome je što je Armija Republike BiH bila jedina legalna oružana sila na tlu BiH, u periodu 1992.-1995., dok su druge vojne sile, pa i vojska Srbije u čije ime Vučić govori, bile nelegalno u BiH vršeći udružene zločinačke poduhvate usmjerene protiv civilnog stanovništva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH - potcrtava general Prevljak.


 
Stoga Vučićevu izjavu ocjenjuje kao novu prijetnju agresijom, odnosno "direktnu prijetnju međunarodnom pravnom poretku, te miru na Balkanu". Dodaje da samo institucije države Bosne i Hercegovine mogu braniti teritoriju BiH i sve svoje građane, što je, sukladno svojim ustavnim obavezama, i raditi. 


 
- Na kraju treba istaći da Vučić previše priča za predsjednika jedine države na svijetu koja je pred Međunarodnim sudom pravde (ICC) osuđena za suodgovornost u počinjenom genocidu u Srebrenici - zaključio je general Fikret Prevljak.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 88

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još