Presedan u JU Dom zdravlja KS

Izvinili se pacijentu zbog lošeg tretmana u sarajevskoj ambulanti! Hoće li se uputnice uskoro dobijati lakše i brže?

Hronika26.02.20, 13:21h

Izvinili se pacijentu zbog lošeg tretmana u sarajevskoj ambulanti! Hoće li se uputnice uskoro dobijati lakše i brže?
Ne bježimo ni od kakve odgovornosti, ali mi smo ogroman sistem i na dnevnoj bazi imamo po desetine hiljada pregeda, tako da se propusti nažalost nekada dese - kažu za DEPO Portal u JU Dom zdravlja KS

 


Piše: Jasenka KRATOVIĆ

 

Povodom otvorenog pisma koje je prije nekoliko dana našoj redakciji, ali i JU Dom zdravlja KS, uputio građanin  Edis J. iz Sarajeva, te sve češćih  otvorenih obraćanja i pritužbi građana na rad ove ustanove, DEPO Portal odlučio je istražiti dublju pozadinu cijele priče.

 

Naime, u svom ogorčenom pismu Edis J. iznosi svoje neugodno iskustvo u gradskoj ambulanti Čekaluša u kojoj je satima, povrijeđen, sa otečenom nogom, čekao najobičniju uputnicu po koju je došao kako bi mogao nastaviti terapiju. Uputnicu na kraju nije uspio ni dobiti!

 

Tragom ove informacije kontaktirali smo JU Dom zdravlja KS te od Armana Šarkića iz Press službe za početak zatražili odgovor na pitanje da li je moguće u sarajevskim domovima zdravlja i/ili ambulantama unaprijed i agilnije zakazivati i poštovati termine date pacijentima, kako se ne bi stvarale (nepotrebne) gužve u čekaonicama i kako bi se smanjila frustracija pacijenata, ali i pritisak na zdravstveno osoblje.

 

- Da, naravno da je moguće. Porodična medicina ima svoj protokol i nešto što se zove primjer dobre ljekarske prakse, tako da preferira telefonsko zakazivanje pacijenata. Taj protokol se jedino mijenja kada su u pitanju hitni slučajevi, ali njih odlučuje isključivo struka, a to je ljekar u saradnji sa medicinskom sestrom, i niko drugi - kaže Arman Šarkić za DEPO Portal, i dodaje:


- Nažalost, naša mentalitetska odlika je da često mislimo da sve najbolje sami znamo, pa čak i bolje od ljekara. Ja psihološki razumijem da je svako od nas sam sebi bitan i najhitniji, ali ako se izgubi povjerenje u struku, onda smo dotakli dno.

 

Ipak, kada je u pitanju slučaj pomenutog pacijenta Edisa J., Šarkić priznaje da je očigledno ovom prilikom negdje zakazao sistem komunikacije što se ne bi smjelo dešavati.

 

 - Ovdje primjećujemo da je došlo do problema u komunikaciji na relaciji doktorica - medicinska sestra. Slučaj se desio u ambulanti Doma zdravlja Centar Vrazova na čelu kojega se nalazi direktorica dr. Amela Kečo. Ona je u međuvremenu već uspostavila kontakt sa pacijentom koji je imao ovu neprijatnu situaciju, a upućeno mu je izvinjenje u ime cijele ustanove - kaže Šarkić, naglašavajući da cijela ova situacija obavezuje JU Dom zdravlja KS da istraži podrobno cijeli slučaj i postupi u skladu s pravilnikom i statutom o radu.  

 

- Ne bježimo ni od kakve odgovornosti, ali mi smo ogroman sistem i na dnevnoj bazi imamo po desetine hiljada pregleda, tako da se propusti nažalost nekada dese, što naravno nije opravdanje. Moram ipak naglasiti da procentualno imamo veoma mali broj žalbi. Ipak, svaka žalba nas obavezuje, jer svaki čovjek je jedinka za sebe, stoga se referiramo i poduzimamo korake, i kada je u pitanju ovaj posljednji slučaj koji očigledno nije u domenu dobre ljekarske prakse - dodaje sagovornik DEPO Portala.

 

Na pitanje da li na ovakve propuste negativno utiče i štrajk zdravstvenih radnika koji je na snazi u KS već pet mjeseci, Šarkić smatra da je on izgubio svaki smisao i zbog dužine trajanja, ali i zbog činjenice da se medicinske usluge već duže vremena pružaju u visokoj frekvenciji i u gotovo punom kapacitetu te da se nada da će se kraj štrajka uskoro i ozvaničiti.

 

U jeku haranja sezonskih oboljenja i prehlada, ali i mogućeg dolaska trenutne svjetske pošasti - korona virusa i u naše krajeve, za nadati se da će se Šarkićev optimizam pokazati opravdan i u praksi, te da će otvorenih pisama građana koji se žale na tretman u kantonalnim zdravstvenim ustanovama u budućnosti biti manje.

 

U šta je, doduše, teško povjerovati.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još