Ministrica zdravstva KS Amela Sofić

Izolatorij se pravi u Klinici na Podhrastovima! To ne mora nužno biti bolnica, može biti i škola...

Hronika25.02.20, 13:23h

Izolatorij se pravi u Klinici na Podhrastovima! To ne mora nužno biti bolnica, može biti i škola...
Što se tiče spremnosti, ministrica je rekla da ustanove imaju novac da nabave sve što je potrebno

 

Odgovarajući na pitanja zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, ministrica zdravstva KS Amela Sofić rekla je da nema potrebe da se diže panika među građanima.

 

- Ukoliko se pojave simptomi, obavještava se mobilni tim koji dolazi na lice mjesta i pregledava pacijenta. Imam informaciju od Kriznog štaba da će na Podhrastovima u Klinici za plućne bolesti biti napravljen izolatroij za pacijente. Oni koji se trenutno tamo nalaze bit će prebačeni u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, u infektivni odjel - rekla je Sofić.

 

Dodala je da bolnica ne mora striktno biti izolatorij te da se može improvizirati u nekoj školi.

 

- Prije mjesec je osnovan Federalni krizni štab i naloženo je da svi kantoni naprave svoj štab. Ovo ministarstvo je isti dan formiralo štab. Možemo reći da idemo ispred Federacije. U štabu su direktori svih većih zdravstvenih ustanova. Oni komuniciraju stalno. To što je neko boravio u kriznom mjestu poput Italije ne znači da je bolestan - rekla je Sofić.

 

Pozvala je vertikalne nivoe vlasti da poduzmu mjere predostrožnosti.


Što se tiče spremnosti, ministrica je rekla da ustanove imaju novac da nabave sve što je potrebno.

 

- Federalnom ministarstvu smo uputili zahtjev da se odobre sredstva kako bi se nabavili zaštitni materijali jer ovo nije problem samo kantona nego treba da reagiraju sve institucije - kaže Sofić.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još