Strah od koronavirusa

Granična policija BiH dobila upute kako postupati prema putnicima iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana - evo šta u njima piše

Hronika24.02.20, 20:57h

Granična policija BiH dobila upute kako postupati prema putnicima iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana - evo šta u njima piše
Prilikom graničnih provjera, policijski službenici Granične policije BiH koriste jednokratne (hirurške) maske i rukavice te su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s nadležnim tijelima i Zavodom za javno zdravstvo, koje ima svu opremu potrebnu za ranu detekciju virusa

 

Granična policija Bosne i Hercegovine dobila je od Ministarstva civilnih poslova upute za postupanje na graničnim prijelazima, kada je riječ o putnicima koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana, potvrđeno je za N1.

 

Naime, prilikom graničnih provjera, policijski službenici Granične policije BiH obavljaju provjere sukladno Zakonu o graničnoj kontroli, Zakonu o strancima te, prema predloženim mjerama, isti prikupljaju informacije od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana: broj osoba koje ulaze u BiH, mjesto i adresu namjeravanog boravka, razdoblje boravka, kontakt telefon.

 

Nakon toga, ustupaju im upitnik na popunjavanje, a koji se odnosi na njihovo trenutačno zdravstveno stanje. Policijski službenici GPBiH putnicima ujedno daju i upute (letke) kako postupati ako se dogodi da naknadno, odnosno za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, dobiju potencijalne simptome, kome se obratiti u tom slučaju. Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici Granične policije BiH obavještavaju Zavod za javno zdravstvo za provedbu mjera koje su u njihovoj nadležnosti a koji, po potrebi, šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta.

 

Prilikom graničnih provjera, policijski službenici Granične policije BiH koriste jednokratne (hirurške) maske i rukavice te su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s nadležnim tijelima i Zavodom za javno zdravstvo, koje ima svu opremu potrebnu za ranu detekciju virusa.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!