Osujećen teroristički napad

Uhapšena u pokušaju da kupi bombe: Safija Šeih, pristalica ISIL-a, planirala da se raznese u Katedrali Sv. Pavla u Londonu

Hronika21.02.20, 15:03h

 Uhapšena u pokušaju da kupi bombe: Safija Šeih, pristalica ISIL-a, planirala da se raznese u Katedrali Sv. Pavla u Londonu
U periodu od dva mjeseca prije hapšenja u oktobru 2019., Šeih je izgradila vezu s dva tajna službenika koji su se predstavljali muž i žena - radikalni islamisti

Pristalica zabranjene terorističke grupe Islamska država priznala je da je planirala da se raznese bombom u napadu na Katedralu Svetog Pavla u Londonu.


Safija Šeih, iz naselja Hayes u zapadnom dijelu Londona, otišla je u izvidnicu kako bi osmotrila ovu londonsku znamenitost i obližnji hotel.


Ova 36-godišnjakinja, čije je rođeno ime Michelle Ramsden, uhapšena je kada je pokušala da kupi bombe od policajca na tajnom zadatku, prenio je BBC.


Ona je na krivičnom sudu Old Bailey priznala da je planirala teroristički napad, a kazna će joj biti izrečena u maju.


U periodu od dva mjeseca prije hapšenja u oktobru 2019., Šeih je izgradila vezu s dva tajna službenika koji su se predstavljali muž i žena - radikalni islamisti.


S jednim od njih se dopisivala putem enkriptovane aplikacije za društvene mreže.

 

(FENA/jk)Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!