Korona virus

U Sarajevu pod zdravstvenim nadzorom tri osobe koje su doputovale iz Kine, javljaju iz kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Hronika21.02.20, 13:54h

U Sarajevu pod zdravstvenim nadzorom tri osobe koje su doputovale iz Kine, javljaju iz kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS
Iz Kriznog štaba navode da se, prema navodima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, vjerojatnost zaraze coronavirusom za stanovništvo Evrope smatra veoma niskom


Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane coronavirusom (COVID 2019) saopćava da kontinuirano prati aktuelnu epidemiološku situaciju i vrši epidemiološki nadzor u KS-u, u skladu s propisanim procedurama i protokolima.

 

Štab je u stalnom kontaktu s Kriznim štabom Federalnog ministarstva zdravstva i kriznim štabovima ostalih kantona.


Iz Kriznog štaba navode da su se i u prethodnom periodu u KS-u redovno provodile mjere zdravstvenog nadzora nad osobama kojima je sanitarna inspekcija izdala rješenje za stavljanje pod zdravstveni nadzor.

 

- Trenutno su u Kantonu Sarajevo pod zdravstvenim nadzorom tri osobe koje su doputovale iz NR Kine, a što je u skladu s propisanim procedurama i naredbama nadležnih institucija. Dužina trajanja nadzora je vremenski interval najdužeg inkubacionog perioda za određenu zaraznu bolest, što je u ovom slučaju 14 dana - ističu u Kriznom štabu.

 

Zdravstveni nadzor kontinuirano provodi Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

 

Iz Kriznog štaba navode da se, prema navodima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, vjerojatnost zaraze coronavirusom za stanovništvo Evrope smatra veoma niskom.

 

Poručuju i da će nastaviti djelovati po planu pripravnosti, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA/jk)

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!