ZA UBICE UKUPNO 22 GODINA ZATVORA

Epilog horora na Stupu: Podstanari stavili gazdi 'leponex' tablete u vino pa mu injekcijom ubrizgali zrak u venu

Hronika20.02.20, 15:34h

Epilog horora na Stupu: Podstanari stavili gazdi 'leponex' tablete u vino pa mu injekcijom ubrizgali zrak u venu
Okrivljeni se terete da su 17. novembra 2017. u kući u ul. Vitomira Lukića na Stupu, općina Ilidža, Hrustića, kod koga su živjeli kao podstanari, uspavali tabletama ('leponex' od 100 mg), koje su mu prethodno stavili u vino, da bi mu potom Baćić injekcijom ubrizgao zrak u venu, usljed čega je Hrustić preminuo

 

 


Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je oglasilo krivim Roberta Baćića (1954.), državljanina R Hrvatske i Eminu Hall (1981.), državljanku Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, za ubistvo Fazlije Hrustića (77), te ih osudilo na ukupno 22 i po godine zatvora.


Prvookrivljeni Baćić je za ubistvo iz koristoljublja osuđen na 15 godina, a za krivično djelo - napad na službenu osobu u vršenju službenih dužnosti na jednu godinu, odnosno na jedinstvenu kaznu od 15 i po godina zatvora.


Drugookrivljena Emina Hall je za ubistvo iz koristoljublja u saizvršilaštvu osuđena na sedam godina zatvora.


Epilog je to ponovljenog suđenja za ubistvo Fazlije Hrustića, počinjeno u kući na području općine Ilidža, novembra 2017. godine. 


Novo suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH djelimično uvažio žalbu odbrane i ukinuo prvostepenu presudu, te predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.


U prvostepenom postupku, presudom KSS-a od 4. jula 2019. godine,  Baćić bio osuđen na jedinstvenu kaznu od 16 i po godina zatvora, a Hall na istovjetnu zatvorsku kaznu od sedam godina.


Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Jasenko Ružić naveo je kako su u ponovljenom postupku prihvaćeni ranije izvedeni dokazi (iskazi svjedoka, nalazi vještaka i materijalni dokazi) te nedvojbeno utvrđena odgovornost okrivljenih za spomenuto krivično djelo, počinjeno radi pribavljanja protupravne imovinske koristi.


Dodao je kako je Sudsko vijeće u ponovljenom postupku postupilo u skladu s uputama drugostepenog suda (Vrhovnog suda FBiH).


Okrivljeni se terete da su 17. novembra 2017. u kući u ul. Vitomira Lukića na Stupu, općina Ilidža, Hrustića, kod koga su živjeli kao podstanari, uspavali tabletama ('leponex' od 100 mg), koje su mu prethodno stavili u vino, da bi mu potom Baćić injekcijom ubrizgao zrak u venu, usljed čega je Hrustić preminuo. 


Baćić se tereti i za napad na dvojicu policajaca 21. novembra 2017. godine kada su ga pokušali zaustaviti, a na čiji se poziv on oglušio te u njih uperio pištolj, prije nego što je bio savladan i priveden.


Kako je Sud utvrdio, okrivljeni su postupali prema prethodnom dogovoru, a u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi, uzimanjem/prisvajanjem od žrtve pištolj, automobil, zlatni prsten, nekoliko ručnih satova, protezu sa zlatnim zubima i druge predmete.


Istovremeno, Sud je izrekao i sigurnosnu mjeru - oduzimanja predmeta koji potiču iz izvršenja krivičnog djela, odnosno mjeru trajnog oduzimanja imovinske koristi stečene na taj način.


U izdržavanje kazne, kada/ako postane pravomoćna, uzet će se u obzir vrijeme koje su okrivljeni proveli u pritvoru i to za Baćića od 21. novembra 2017. godine, a za Hall od 22. novembra iste godine.


Porodica Hrustić je s imovinsko-pravnim zahtjevom upućena na parnicu, a troškovi krivičnog postupka 'padaju' na teret Suda.

 

Sud je donio i Rješenje kojim je pritvor okrivljenima produžen za devet mjeseci, ili do nove sudske odluke.

 

Strane u postupku zadržavaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u zakonskom roku. 

 

(FENA/ad)

 

 Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još