Poslije smrti jednog od najpoznatijih istjerivača demona

Upražnjeno radno mjesto: Ovaj evropski grad traži novog egzorcistu

Hronika19.02.20, 20:17h

Upražnjeno radno mjesto: Ovaj evropski grad traži novog egzorcistu
U švicarskim crkvama izvodi se oko 1.300 egzorcizama godišnje

 

Švicarski grad Chur je u potrazi za novim egzorcistom nakon smrti biskupa Christopha Casettija, jednog od najpoznatijih istjerivača demona u Švicarskoj.

 

Na web stranici eparhije navodi se da je ovo mjesto trenutno "upražnjeno".

 

Prema izvještajima SRF-a, u Švicarskoj su još uvijek u porastu ritualna protjerivanja demona ili vraga. U švicarskim crkvama izvodi se oko 1.300 egzorcizama godišnje. Evangelički savjetodavni centar "Relinfo" čak navodi da se broj egzorcizama utrostručio između 2012. i 2017.

 

- Chur je El-Dorado za egzorcizme u njemačkom govornom području. Grad je postao mjesto hodočašća za ljude koji traže egzorcizme - kazao je Georg Schmid iz "Relinfa".

 

Katolički teolog Markus Arnold zabrinut je zbog brzog porasta broja egzorcizama. Već 2017. kritikovao je biskupiju Chur da će prenijeti način gledanja na ljude kao "vrlo nesposobne i previše usmjerene crkvenoj hijerhariji".

 

Međutim, biskupija je odbacila ove navode.

 

- Egzorcizam je, zapravo, posao svih biskupa, u osnovi. Oni i trebaju da imaju kontakt s ljudima koji imaju takve probleme - rekao je ranije egzorcist Christoph Casetti, koji je umro 9. februara 2020.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!