FOTO/ ZAPISANO U ARHIVIMA ARMIJE RBIH

13 NEUSTRAŠIVIH: Ovo su najhrabrije bosanske žene iz posljednjeg rata, dobitnice priznanja Zlatni ljiljan

ŽENA iN18.02.20, 19:02h

13 NEUSTRAŠIVIH: Ovo su najhrabrije bosanske žene iz posljednjeg rata, dobitnice priznanja Zlatni ljiljan
Mnoge od njih su dale svoje živote u toj misiji, a njih 13 odlikovano je najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan

 

 

Podaci iz arhiva Armije Republike Bosne i Hercegovine govore da je u proteklom ratu 5.360 žena učestvovalo u odbrani države od velikosrpske agresije.


Većina tih žena je rame uz rame išla sa muškarcima, sa puškom u ruci, borile su se da sačuvaju svoju domovinu. Mnoge od njih su dale svoje živote u toj misiji, a njih 13 odlikovano je najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan.


Ovo priznanje se dodjeljivalo "pripadnicima oružanih snaga koji su se naročito istakli u oružanom suprotstavljanju agresoru, doprinijeli proširenju slobodnih dijelova Republike, izvršili više djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima".


Faktor je podatke i fotografije pripadnica Armije Republike Bosne i Hercegovine koje su dobile priznanje Zlatni ljiljan preuzeo iz knjige "Monografija – Zlatni ljiljani i odlikovani pripadnici Armije RBiH - 1992-1995".


O njima možete čitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još