Samo jedna tačka dnevnog reda

Danas posebna sjednica NSRS o Ustavnom sudu BiH

Front17.02.20, 08:01h

Danas posebna sjednica NSRS o Ustavnom sudu BiH
Nakon što su politički predstavnici iz RS-a najavili da će obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, bošnjački predstvanici vlasti i ambasadori Kvinte izrazili su nazedovoljstvo zbog blokade i istakli da su odluke tog suda obavezujuće i moraju se provoditi

 

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske(NSRS), u vezi s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, bit će održana danas u Banjoj Luci.

 

Zasjedanje je zakazano na zahtjev entitetske predsjednice Željke Cvijanović, koja je predložila samo jednu tačku, koja je naslovljena kao "Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“.

 

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS.

 

U materijalu, koji je dostavljen poslanicima uoči posebnog zasjedanja, navedeno je da neprovediva odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture, jer bi se njome oduzela i teritorija RS-u.

 

Cvijanović je u srijedu, 12. februara, rekla da predstavnici RS u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, bez stranih sudija.

 

- Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u RS-u je konačna i obavezujuća, a svi koji se protive i spriječavaju njeno provođenje suprostavljaju se Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu - upozorio je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

 

Ukazao je da će najavljena blokada državnih organa BiH donijeti štetu svim građanima i predstavlja antiustavno djelovanje srpskih predstavnika.

 

Nakon apelacije sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS Ustavni sud BiH je donio odluku kojom je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištvu RS proglasio neustavnim.

 

Taj član određuje da je poljoprivredno zemljište koje je bilo javno dobro ili državno vlasništvo po sili zakona posjed i vlasništvo RS.

 

Nakon što su politički predstavnici iz RS-a najavili da će obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, bošnjački predstvanici vlasti i ambasadori Kvinte izrazili su nazedovoljstvo zbog blokade i istakli da su odluke tog suda obavezujuće i moraju se provoditi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još