rasprava na sesiji 'kruga 99'

Otkad su se Dodik i Čović 'spojili' u vlasti, bilo je pitanje dana kada će zajedno krenuti u blokadu!

Front16.02.20, 13:25h

Otkad su se Dodik i Čović 'spojili' u vlasti, bilo je pitanje dana kada će zajedno krenuti u blokadu!
Predsjednik Građanskog saveza (GS) i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nihad Čolpa upozorio je "kako najnoviji udar na Ustavni sud BiH kao nezavisnu instituciju, te ponovni pokušaj rušenja ustavnog poretka i stvaranje pravnog vakuuma u BiH, zahtijevaju konkretno djelovanje nadležnih institucija, a u prvom redu - Tužiteljstva BiH"

 

 

Aktuelna politička kriza i nove najave opstrukcija i blokada djelovanja bosanskohercegovačkih institucija nalažu promptno djelovanje ključnih domaćih i međunarodnih aktera na planu zaustavljanja daljnjeg urušavanja države Bosne i Hercegovine i njenih institucija.


Istaknuto je to danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca 'Krug 99', čiji su sudionici pozvali aktere državotvorne politike „da odbace strančarenja i jeftine propagandne poteze radi jedinstvenog i odlučnog odgovora na najizazovniju političku krizu od Dejtona do danas".


Predsjednik Građanskog saveza (GS) i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nihad Čolpa upozorio je "kako najnoviji udar na Ustavni sud BiH kao nezavisnu instituciju, te ponovni pokušaj rušenja ustavnog poretka i stvaranje pravnog vakuuma u BiH, zahtijevaju konkretno djelovanje nadležnih institucija, a u prvom redu - Tužiteljstva BiH".

 

krug-99-blokada-1


- Nakon što su se Dodik i Čović (član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjedavajući Doma naroda PSBiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović) 'spojili' u vlasti na državnom nivou, bilo je pitanje dana kada će zajedno krenuti u blokadu institucija BiH, a kako bi preuzeli i one institucije nad kojima nemaju potpunu kontrolu i dominaciju - istaknuo je Čolpa, referirajući se na novonastalu situaciju nakon Odluke Ustavnog suda BiH u vezi s vlasništvom nad poljoprivrednim zemljištem u bh. entitetu RS.


Govoreći kao uvodničar sesije o temi „Iz političke krize u krizu - šta je uzrok?“, potcrtao je kako je nakana protagonista tih antidejtonskih i retrogradnih aktivnosti „da preuzmu sve bh. institucije i ostvare krajnji cilj - a to je neuspješna država BiH, koja ne može provoditi vlastite zakone“.

 

krug-99-blokada-2


Referirajući se na novonastalu situaciju, Čolpa je naglasio kako efikasno djelovanje protiv onih koji ugrožavaju ustavno-pravni poredak podrazumjeva konkretno provođenje zakona, podsjećajući kako su u Krivičnom zakonu BiH jasno propisane kazne za kršenje Ustava BiH, te da je državno tužiteljstvo dužno zaštiti interese države BiH.


Mišljenja je kako nova politička kriza, istovremeno, nalaže mnogo snažniji i odlučniji angažman probosanskih snaga na diplomatskom planu, a u prvom redu kod zemalja koje su sudjelovale u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma sa zahtjevom da djeluju u skladu s Aneksom 10. tog sporazuma, „kako bi se sankcionirali i blokirali oni koji žele da ugroze mir i sigurnost u BiH“.

 

krug-99-blokada-3


Na ozbiljnost najnovije krize ukazao je i predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, upozoravajući „kako su na sceni političke namjere aktera disolucije BiH..., a radi ostvarivanja neostvarenih ratnih ciljeva“.


- Krug 99 poziva sve aktere državotvorne politike da se odbace strančarenja i jeftine propagande radi jedinstvonog odgovora na najizazovniju političku krizu od Dejtona do danas - kazao je Kulenović.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još