Objekat vrijedan 100 miliona KM

Od pompeznih najava i vatrometa do hapšenja: Zašto ni nakon tri godine nije završen Sarajevo Tower?

Biznis Klub15.02.20, 19:22h

Od pompeznih najava i vatrometa do hapšenja: Zašto ni nakon tri godine nije završen Sarajevo Tower?
Direktor Smart Investa Elvedin Mahmutović iskazao je veliki ponos urađenim najavivši da će stanovi biti ubrzo gotovi

 

U februaru 2017. godine radovima na uklanjanju objekata na lokalitetu Općine Novo Sarajevo počela je pompezno najavljivana izgradnja Sarajevo Towera, vrijednog, kako se pisalo, čak 100 miliona KM, piše Faktor.

 

Tri godine kasnije i sedam mjeseci nakon roka predviđenog za useljenje u objekat ukupne površine 73.444,58 m2 nema ni naznaka kada će Sarajevo Tower dobiti prve stanare.

 

Rok za useljenje, prema zvaničnoj stranici Sarajevo Towera je bio 31. juli 2019. Šta se sve dešavalo u međuvremenu?

 

U junu 2017. godine iz Sarajevo Towera, nakon što je riješen spor kuvajtskih investitora sa susjedima na lokaciji, firmom “Rama Glas”, su kazali:

 

- Rušenje postojećih objekata i iskopi na tom lokalitetu su počeli još prije nekoliko mjeseci. Zvanično je potpisan ugovor o izvođenju radova između kompanija Smart Invest i Ans Drive u vrijednosti od 100 miliona KM, što znači da je gradnja počela. Rok za završetak radova je 24 mjeseca.

 

Tada je naglašeno kako će početna cijena kvadratnog metra stambenog prostora koštati 2.000 KM plus PDV. Također, rečeno je da će stanovi biti površine od 58 m2 do 500 m2. U Sarajevo Toweru tada su podvukli da je interes veliki i da je počela prodaja stanova u objektu koji ima 26 spratova i tri podzemne etaže te osam liftova.

 

Četrnaest mjeseci kasnije predstavnici investitora, direktor Smart Investa, Elvedin Mahmutović i direktor ANS Drivea, Asmir Dževlan, te član Uprave Sparkasse Bank, Nedim Alihodžić, i član Uprave Sberbank BH, Enver Lemeš, potpisali su ugovor o finansijskoj podršci koji će dodatno ubrzati useljenje u stambeno-poslovni objekat pod nazivom Sarajevo Tower.

 

I onda, 6. jula 2019. godine spektakularnim vatrometom obojeno je nebo nad glavnim gradom BiH čime je obilježen kraj radova na AB konstrukciji Sarajevo Towera. Direktor Smart Investa Elvedin Mahmutović iskazao je veliki ponos urađenim najavivši da će stanovi biti ubrzo gotovi.

 

Umjesto toga, samo četiri dana kasnije, Mahmutović je zajedno sa Sedinom Halilagićem, zaposlenim u odjelu prodaje nekretnina Sarajevo Towera, uhapšen u akciji “Tower”.

 

Uhapšeni su s označenim novcem u iznosu približno 60.000 KM, što je, prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo, trebala biti prva rata koju su trebali platiti iz firme Euro Profil, izvođača fasaderskih radova.

 

Mahmutović i Halilagić se sumnjiče da su u prethodnom periodu, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi koja od podizvođača građevinskih radova stambeno-poslovnog objekta "Tower" zahtijevali i primali novac, darove i druge oblike koristi, a kako bi im bilo omogućeno nesmetano izvođenje i završetak radova.

 

Polovinom avgusta Mahmutović i Halilagić su pušteni iz pritvora da se brane sa slobode. U janauru je Euro Profil obustavio fasaderske radove na Sarajevo Toweru tražeći da im se isplati million KM na ime duga. S druge strane, u Sarajevo Toweru su tvrdili da se kasnilo sa radovima.

 

Kako saznaje Faktor, pregovori o nastavku radova su u toku. Želeći saznati šta se u ovom trenutku radi na objektu i kada će stanovi biti useljivi, kontaktirali smo Smart Invest. Dobili smo sljedeći odgovor:

 

- Zahvaljujemo vam se na vašem interesovanju za temu koju obrađujete , ali ipak vas moramo uputiti da pitanja postavite generalnom izvođaču radova „ANS DRIVE“ d.o.o. Sarajevo, kao kompaniji koja je ima taj kredibilitet i odgovorna je za dinamiku, rokove, eventualne zahtjeve i penale po osnovu kašnjenja, kao i za termine useljenja kupaca u stanove SPO „Sarajevo TOWER“.

 

U „ANS DRIVE“ d.o.o. Sarajevo nisu odgovorili na upit koji smo poslali u srijedu poslijepodne. Prema informacijama koje imamo, na objektu se izvode keramičarski, stolarski, molerski radovi… Istovremeno, predstavnici Euro Profila čekaju na sastanak u Ambasadi Kuvajta, čiji se državljani Ean Almualyj i Meshal Ian Almuailiu spominju kao glavni investitori Sarajevo Towera, navodi Faktor.

 

I tako će na čekanju, i to ko zna do kada, biti svi oni koji su kupili stanove ili poslovne prostore u Sarajevo Toweru.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još