FOTO/ ČAS EDUKACIJE U SARAJEVU

Puna sala, svi se drže za glavu: Mislite da nema pomoći kada vas uhvati migrena? Varate se...

Hronika15.02.20, 12:14h

Puna sala, svi se drže za glavu: Mislite da nema pomoći kada vas uhvati migrena? Varate se...
U saradnji sa agencijom AGE D.O.O. i kompanijom AMICUS, u hotelu Hollywood u Sarajevu Komora zdravstvenih tehničara KS organizirala je edukaciju na temu „Samopomoć kod migrene“

 

 

Komora zdravstvenih tehničara Kantona Sarajevo nastavlja sa programima edukacije tehničara i medicinskog osoblja, koji su sastavni i neizostavan dio zdravstva i izrazito bitan faktor u  normalnom funkcionisanju zdravstvenog sistema. Medicinske sestre i tehničari osobe su koje najviše vremena provode uz pacijente, te je od predsudnog značaja edukacija i usavršavanje kako bi pružili najbolju medicinsku uslugu, te išli u korak sa razvojem sestrinstva u regionu i svijetu. 


Komora ima izrazito dobru saradnju sa sličnim udruženjima i organizacijama iz BiH, ali i zemalja regiona, jer samo saradnjom i razmjenom međusobnih iskustava moguće je postići izvrsnost u pružanju medicinske usluge i njege.

 

migrena-3-pedja-filipovic


U saradnji sa agencijom AGE D.O.O. i kompanijom AMICUS, u hotelu Hollywood u Sarajevu Komora zdravstvenih tehničara KS organizirala je edukaciju na temu „Samopomoć kod migrene“, u okviru koje je predavač mr.sci. Peđa Filipović iz Beograda podijelio svoja znanja i vještine iz ove oblasti. Edukaciji je prisustvovalo 270 učesnika iz Bosne i Hercegovine.


U okviru sesije prisutni su upoznati sa dejstvom lijekova protiv bolova, načinima primjene, ali i eventualnim neželjenim reakcijama, koje sestre i tehničari kao osobe koje su konstantno uz bolesnike trebaju prepoznati i prijaviti. 

 

migrena-2


- Zdravstveni tehničari, osim općeg obrazovanja moraju imati i osnovno znanje iz oblasti farmacije, da u svakom momentu znaju prepoznati neželjene reakcije lijeka ili procjeniti momenat u kojem uistinu bolesniku treba dati određeni lijek protiv bolova. Kao osobe koje najviše vremena provode uz bolesnike sestre i tehničari imaju ogromnu odgovornost, a dobra edukacija i  usavršavanje ključni su u pružanju kvalitetene usluge, na dobrobit pacijenata a u konačnici i sestara – tehničara. Stoga ćemo se i dalje truditi da nastavimo sa programima edukacija i stručnog usavršavanja, a posjećenost naših edukacija dokaz je da su iste itekako potrebne i opravdane, te da naši učesnici svaki put imaju od istih velike koristi – izjavio je Elvir Durić, predsjednik Komore zdravstvenih tehničara KS. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!