VIDEO/ NIKAD ISKRENIJI DR. ISMET GAVRANKAPETANOVIĆ

'Stid me je što sam ljekar u BiH i u Sarajevu, i što se to moglo jednom djetetu desiti... Ali zar bih sada mogao otići?!'

Mediji15.02.20, 09:48h

'Stid me je što sam ljekar u BiH i u Sarajevu, i što se to moglo jednom djetetu desiti... Ali zar bih sada mogao otići?!'
Preživio je dva miliona granata koje su u toku rata pale na Sarajevo, u takvim uslovima je liječio ljude, i pita se zar bi mogao sada otići... Dr. Ismet Gavrankapetanović otvoreno o svemu

 

 


Jedan je od najcjenjenijih ortopeda i hirurga u Evropi. Kada bi mogao, ne bi izlazio iz operacijske sale, to mu je ljubav veća od svega. Medicinu je izabrao zbog svog rahmetli oca. Gost ovosedmične emisije Ognjena zemlja na O Kanalu bio je prof.dr Ismet Gavrankapetanović.


Govorio je o svom pozivu, o zdravstvenom sistemu u našoj zemlji... Uprkos svemu kaže da niti želi niti može otići odavde.


'Previše volim hercegovački kamen i bosanske planine'


- Ja ne mislim nigdje da idem. Previše volim i hercegovački kamen i bosanske planine. imam privatne i porodične razloge zbog kojih nikada ne bih otišao. Osim toga, ni ne želim da idem odavde, ovo doživljavam svojim - kaže dr. Gavrankapetanović.


Preživio je dva miliona granata koje su u toku rata pale na Sarajevo, u takvim uslovima je liječio ljude, i pita se zar bi mogao sada otići.


- To je moj grad, to je moj zdravstveni sistem. To su moje vlade, moje politike i hoću da utičem na njih, da se popravljaju i da sve ono što predstavlja anomaliju da se skloni. Želim da se posvetimo nekom normalnom napretku i radu.


Oduvijek je radio časno, savjesno i moralno. Dokaz toga je i stid koji je osjetio u ime tuđih nesavjesnih postupaka.


- Dok sam god živ, ja ću se u zdravstvenom sistemu boriti. Primjetio sam jednu stvar, nedavno su me u Istanbulu pitali za djevojčicu Nadin, bili su tu profesori i ljudi iz bolnice gdje se dijete liječi. Vjerujte, stid me je što sam ja ljekar u Bosni i Hercegovini i u Sarajevu i da se to moglo jednom djetetu desiti.

 


'Dugo poslije nas će se o ovoj sramoti pričati'


- Ovo je težak posao, današnji način kako se zdravstveni sistem ophodi prema djeci je nivo generacijske sramote, o kojem će se jednog dana u udžbenicima učiti šta se desilo sa tom generacijom zdravstvenih radnika i o onima koji odlučuju o tome. Dugo poslije nas će se o ovoj sramoti pričati...


O zdravstvenom sistemu, moralnim kodeksima, najtežim situacijama u životu i u karijeri, te o tome čime se vodio pri izboru životnog poziva, gledajte u emisiji Ognjena zemlja.

 

 
 
 
(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još