Poslanik u Skupštini Srbije i Komšićev savjetnik

Čedomir Jovanović: BiH je talac srpskog nacionalizma... Različiti interesi satiru i Bošnjake i Srbe

Front14.02.20, 11:43h

Čedomir Jovanović: BiH je talac srpskog nacionalizma... Različiti interesi satiru i Bošnjake i Srbe
Kroz Bosnu se, tvrdi Čedomir Jovanović, prelamaju najrazličitiji interesi koji „satiru i Bošnjake i Srbe“, a Bosna se koristi i kao argument kojim se prijeti u razgovorima koji se vode oko Kosova

 

Rusi su pokušali da obore dogovor o formiranju novog saziva Savjeta ministara BiH, kaže u intervjuu „Jedan“ Čedomir Jovanović, narodni poslanik u Skupštini Srbije i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

 

Jovanović tvrdi da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ozbiljno razgovarao u vijeme „ruskog pokušaja da se sruši formiranje Savjeta ministara BiH, kroz očekivanje da će Vučić izvršiti neki pritisak na Dodika i prisiliti ga da povuče svoju saglasnost“. Na pitanje, u čemu se to ogledalo, Jovanović odgovara:

 

„U očekivanju od Vučića da disciplinuje Dodika, pošto je Dodik taj dogovor tamo postigao“.

 

Jovanović kaže da je Vučić “gurao“ Dodika ka Savjetu ministara, te upozorava na snažan ruski uticaj, posebno u Srbiji.

 

„Mi smo posljednja linija odbrane te ruske politike. Oni su poraženi u Crnoj Gori, u Makedoniji i zbog toga su agresivniji više nego ikada i prisutniji su više nego ikada ovdje na našem prostoru. Zbog toga je moguće da njihov ambasador u Beogradu prošle nedjelje kaže: „Pričajte, dogovarajte, ali ne zaboravite, šta god da dogovarate, niste dogovorili dok mi to ne potvrdimo“. Da li ste ikada čuli za neku takvu izjavu? Mi možemo, dakle, da se sve dogovorimo sa kosovskim Albancima, ali to nije dogovor dok neko u Moskvi ne kaže da jeste. Zbog čega? Pa zbog toga što, kako su oni zamislili, to ne treba da bude odgovor na naše potrebe i da zadovolji naše interese, interese Albanaca s Kosova i interese Srbije, ili interese vas u Bosni“.

 

Kroz Bosnu se, tvrdi Čedomir Jovanović, prelamaju najrazličitiji interesi koji „satiru i Bošnjake i Srbe“, a Bosna se koristi i kao argument kojim se prijeti u razgovorima koji se vode oko Kosova.

 

„Bosna je talac neriješenog pitanja Kosova. Bosna je talac srpskog nacionalizma koji pokušava da preživi tako što će naći neku kompenzaciju. S druge strane, Bosna je talac velike neprincipijelnosti Zapada, koji je Dejtonskim sporazumom amortizovao period transformacije iz rata u neki mir, a onda danas, 25 godina poslije toga, Bosna i dalje treba da živi u tom provizorijumu kao da je Karadžić još na Palama, a ne u Hagu“, kaže Jovanović.

 

U interesu Srba je donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, vjeruje Jovanović i kaže da nije nezamislivo da predsjednik Srbije i članovi Predsjedništva BiH zajednički obiđu mjesta stradanja u proteklom ratu, što bi relaksiralo situaciju.

 

„Priznanje genocida u Srebrenici nije negacija srpskih žrtava. Naprotiv, to oslobađa put da se prema nesretnim žrtvama iz Podrinja, koje se često pominju, da se i prema njima zauzme neki korektan i ljudski stav. To nam je svima potrebno. Ali ne možete da plačete na jedno oko. Kad ti plačeš za bratunačkim žrtavama i za Kravicama, a okrećeš glavu od Srebrenice, isti ćeš odgovor dobiti s druge strane. Za mene je to etičko pitanje. Političari jednostavno tako nešto ignorišu. Uostalom, to im donosi popularnost i podršku zbog tog svog stava. Teško je iskoračiti iz toga“, smatra Jovanović.

 

Čedomir Jovanović u intervjuu „Jedan“ je otvoreno govorio o odnosu sa Željkom Komšićem i Aleksandrom Vučićem, politici Evropske unije prema Zapadnom Balkanu, ubistvu Zorana Đinđića, prijetnjama koje dobija.

 

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

*************************************
Bonus VIDEO... Gledaj DEPO TV!

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!