Izraz nemoći

Sve ostaje u porodici, a tamo je najgore: Žene se vraćaju naslilnicima, jer nasilje je normalno!

ŽENA iN13.02.20, 19:43h

Sve ostaje u porodici, a tamo je najgore: Žene se vraćaju naslilnicima, jer nasilje je normalno!
Svaka druga žena u BiH starija od 15 godina u svom životnom vijeku doživi neku vrstu nasilja

 

 

Na javnoj tribini po nazivom "Nasilje: izraz nemoći", koja je održana u sklopu kampanje protiv nasilja nad ženama pod nazivom "Jedna milijarda ustaje" istaknuto je, uz ostalo, kako su različite vrste nasilja nad ženama prisutne u svim sferama života, a najviše u obitelji.


- Imamo taj tradicionalni problem gdje je to smatrano gotovo normalnim, problem da ne postoji neko sustavno osvješćivanje  kako žena, tako i muškaraca o tome kako su takve vrste ponašanja problematične – rekla je na javnoj tribini u četvrtak u Mostaru književnica Senka Marić.


Mišljenja je da je nasilje nad ženama više izraženo nego što se govori u javnosti.


S pozicije književnosti istaknula je koliko i što književnost može konkretno uraditi po pitanju nasilja nad ženama.


- Svi smo odgovorni za sebe, trebamo raditi na sebi, te pronalaziti nove modele ponašanja, inforimirati se kako o ovome tako i o drugim problemima- poručila je književnica.


Članica udruge "Žena BiH" Mostar Arnela Buzaljko posjetila je da o ovoj temi treba govoriti puno više i to svakoga dana, a ne samo prigodno.


- Nasilje nad ženama iznimno je važna tema o kojoj bi se trebalo razgovarati svakoga dana u godini, jer mi "napredujemo" u odnosu na svijet kad su statistike o nasilju u pitanju. Svaka druga žena u BiH starija od 15 godina u svom životnom vijeku doživi neku vrstu nasilja - ukazala je Buzaljko.


Dodala je kako je poražavajuća i činjenica da se veliki broj žrtava nasilja vraća nasilnicima, jer su ekonomski ovisne od njih.


Riječ je o najmasovnijoj svjetskoj akciji protiv nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama koja se u Mostaru organizira devetu godinu za redom, a u organizaciji Vijeća mladih Grada Mostara, Podružnice Psihologa Hercegovina i Udruge Žena BiH.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!