U GRAS-U ŠOKIRANI MEDIJSKOM HAJKOM

Saobraćaj u Sarajevu bio bi u kolapsu: Može li se kvalitetan trolejbus kupiti za 11.000 KM?

Biznis Klub13.02.20, 16:01h

Saobraćaj u Sarajevu bio bi u kolapsu: Može li se kvalitetan trolejbus kupiti za 11.000 KM?
Oni koji danas upiru prstom u GRAS ne žele vidjeti kako su sporna vozila trenutno okosnica trolejbuskog saobraćaja u Sarajevu. Vozila koje su pojedinci željeli mimo zakonom utvrđenih procedura uvesti u GRAS-u ima dovoljno, ali mogu služiti jedino za otpad - poručuju iz GRAS-a

 

 


Uprava GRAS-a je iznenađena medijskom hajkom koja se vodi zbog nabavke polovnih trolejbusa bez pokušaja onih koji pišu da se upoznaju sa činjeničnim stanjem.
Nema potrebe da se na ovom pitanju sakupljaju politički poeni pozivima da Antikorupcioni tim ispita nabavku vozila bez kojih bi trolejbuski saobraćaj u Gradu Sarajevo bio u kolapsu. KJKP „GRAS„ je kao i uvijek otvoren za sva pitanja, i uvijek stoji na raspolaganju, posebno organima pravosuđa, da se na bazi dokumentacije koja se odnosi na nabavku trlejbusa utvrdi činjenično stanje - navodi se u reagiranju KJKP Gras na tvrdnje pojedinih medija u BiH da su (novi) polovni trolejbusi preskupo plaćeni.

 

U saopštenju se dalje ističe: 


U konkretnom slučaju bojimo se da je ono što se ovih dana piše osvetnički čin onih koji su od strane policije i tužilaštva u akciji Tender spriječeni da se preduzeće GRAS i nabavke u ovoj firmi koriste za lične interese. Određene interesne grupe su tada upravo nabavku spornih trolejbusa željeli iskoristiti za reketiranje ponuđača što su nadležni organi zadokumentovali u akciji Tender. U javnosti se uporno zaobilazi činjenica da su nakon te akcije i naredna nabavka trolejbusa provedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, transparentno, raspisivanjem javnog poziva objavljenog na portalu Agencije za javne nabavke i u Službenom glasniku BiH, na koji su se mogli javiti svi zainteresovani ponuđači. 


Ukoliko zaista, kako pišu mediji, postoji mogućnost da se kvalitetan trolejbus sa odgovarajućim garancijama i mogućnosti homologacije može nabaviti za 11.000 maraka, uvjereni smo da će svaka Vlada, a i sama uprava GRAS-a, rado obezbijediti sredstva kako bi se konačno riješilo godinama unazad zapostavljeno pitanje trolejbuskog saobraćaja. Nažalost, oni koji danas javno prozivaju provedene javne nabavke, na koje nije bilo ni jedne žalbe, stavljaju se na stranu onih koji su mimo tendera planirali ponovo u GRAS dovesti znatno lošija i mnogo starija vozila od ovih.


Oni koji danas upiru prstom u GRAS ne žele vidjeti kako su sporna vozila trenutno okosnica trolejbuskog saobraćaja u Sarajevu. Vozila koje su pojedinci željeli mimo zakonom utvrđenih procedura uvesti u GRAS-u ima dovoljno, ali mogu služiti jedino za otpad. Za razliku od tih vozila, trolejbusi koji su po prvi put nabavljeni uz podršku Vlade Kantona Sarajevo su svakodnevno na cestama Grada Sarajeva.


Očigledno je da u Sarajevu postoje grupe kojima nije u interesu da GRAS i Vlada Kantona Sarajevo zajedno djeluju u interesu građana i da se pri tome poštuju zakonske procedure javnih nabavki - poručuju iz GRAS-a.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još