Medicinski uspjesi u regiji

Bez invazivnih rezova i dugog oporavka: u Zagrebu uspješno izvedena prva operacija srca 'kroz nogu'

Nedjeljni magazin13.02.20, 12:31h

Bez invazivnih rezova i dugog oporavka: u Zagrebu uspješno izvedena prva operacija srca 'kroz nogu'
Umjesto sedmosatne operacije srca i dvotjednog oporavka u bolnici, pacijenti se se već drugi dan nakon intervencije vratili svojim kućama s novim plućnim zaliskom

 

Prvi put dječji kardiolozi KBC-a Zagreb uspješno su ‘kroz nogu’ napravili zahtijevni zahvat na srcu, odnosno promijenili plućni zalisak kroz femoralnu venu, a sve je potrajalo tek nešto više od sat vremena, piše Jutarnji.hr.

 

Umjesto sedmosatne operacije srca i dvotjednog oporavka u bolnici, dvojica su se mladića prošlog tjedna, već drugi dan nakon uspješne ‘perkutane implantacije pulmonalne valvule’, vratila svojim kućama s novim plućnim zaliskom, a da im je prsni koš ostao netaknut!


Tim vođen doc. dr. Danielom Dilberom, pročelnikom Zavoda za pedijatrijsku kardiologiju, i primarijusom dr. Daliborom Šarićem uveo je prošlog tjedna u hrvatsku pedijatriju novu metodu liječenja srčanih problema, koja se zadnjih devet godina radi u SAD-u, a u Europi unatrag sedam do osam godina i to u samo manjem broju centara. U Hrvatskoj je taj zahvat, ali na odraslom pacijentu, prva učinila prof. dr. Maja Strozzi, a ubuduće će se i djeci, umjesto teških kardioloških operacija, raditi ovaj ‘poštedni’ kroz femoralnu venu.

 

Čitajte više na linku Jutarnji.hr.

 

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!