Više oboljelih među muškom populacijom

Da li su muškarci osjetljiviji na koronavirus? Istraživanja pokazuju da je to istina, a ovo su moguća objašnjenja

Hronika12.02.20, 17:23h

Da li su muškarci osjetljiviji na koronavirus? Istraživanja pokazuju da je to istina, a ovo su moguća objašnjenja
Virus najčešće pogađa starije muškarce koji su već imali zdravstvene probleme. Njihova prosječna dob iznosila je 56 godina

 

 

Čini se da koronavirus ima više muškaraca nego žena, pokazuju nedavne studije provedene na pacijentima u srcu epidemije Wuhanu.

 

Među pacijentima univerzitetske bolnice u Wuhanu 54 posto oboljelih su bili muškarci. Slični su rezultati još jedne ranije studije u koju su bili uključeni pacijenti od kojih je čak 68 posto bilo muškaraca, izvijestio je Business Insider. Prema ovoj studiji, virus najčešće pogađa starije muškarce koji su već imali zdravstvene probleme. Njihova prosječna dob iznosila je 56 godina.

 

Treće istraživanje s gotovo 1100 bolesnika s koronavirusom identificiralo je srednju dob od 47 godina, a muškarci predstavljaju oko 58% svih slučajeva.

 

Ovi podaci naveli su neke istraživače da posumnjaju da muškarci imaju određena biološka stanja zbog kojih su podložniji virusu. No ne slažu se svi s tim zaključkom.

 

Zasad vjeruju da bi razlozi mogli ležati u podacima o tome ko je prvi dobio virus, koje su zdravstvene probleme imali oboljeli prije pojave virusa ili kakve su antiinfekcijske sposobnosti ženskih hormona, navodi Daily Mail. U prilog tome ide i podatak da su istraživači otkrili kako je gotovo polovina bolesnika s koronavirusom, njih 46,4 posto, prethodno imala neki zdravstveni problem poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa, srčanih bolesti ili raka.

 

Visok nivo šećera u krvi koja dolazi s dijabetesom može naštetiti molekulama u imunološkom sistemu koje bi normalno pomogle našim tijelima u borbi protiv infekcije. Također, stanja poput bolesti srca povezana su s upalom koja može biti i imunološki odgovor i stanje koje oštećuje tkiva čineći ih manje otpornima na infekciju. Tumori i liječenje raka mogu imati isti učinak.

 

"Moguće objašnjenje je da je nCoV infekcija kod pacijenata u prethodnom izvještaju bila povezana s izlaganjem vezanima za veletržnicu morskih plodova Huanan, a većina pogođenih pacijenata bili su muški radnici", napisala je bolnica Zhongnan sa Univerziteta Wuhan, što bi moglo biti još jedno objašnjenje činjenice da je više oboljelih muškaraca nego žena.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!