pljušte reakcije nakon nove blokade iz RS-a

Džaferović: Dovode u pitanje mir u ovoj zemlji! Država BiH bit će kao prije Dejtona, nestat će entiteti!

Front12.02.20, 14:50h

Džaferović: Dovode u pitanje mir u ovoj zemlji! Država BiH bit će kao prije Dejtona, nestat će entiteti!
U pitanje će biti dovedeno samo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su prije svega entiteti - naglašava Džaferović

 


Nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od političkih predstavnika iz entiteta RS je krivično djelo i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, izjavio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović povodom najava predstavnika Republike Srpske na nivou Bosne i Herecegovine da će obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.


Džaferović ističe kako su Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao i strane sudije u njemu, dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, isto kao što su to, naprimjer, entiteti.


 - Svi oni koji najavljuju blokade rada institucija države Bosne i Hercegovine, morali bi biti svjesni da je to udar na Dejtonski mirovni sporazum. Time dovode u pitanje mir i stabilnost i neminovno vode prestanku važenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U tom slučaju, država Bosne i Hercegovina, koja je postojala i prije Dejtona, nastavit će svoje postojanje. U pitanje će biti dovedeno samo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su prije svega entiteti - naglašava Džaferović.


Također upozorava da je krajnje vrijeme za reakciju pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, kao i za odlučno djelovanje predstavnika međunarodne zajednice, a naročito zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Demokratska fronta: Ukoliko se odluče za blokade, EU mora uskratiti finansijsku pomoć vlastima u RS

 

Demokratska fronta smatra SNSD-ovu najavu blokada donošenja odluka na državnom nivou očajničkim protestom politike Milorada Dodika koja ne može da se pomiri sa činjenicom da se moraju uvažavati odluke Ustavnog suda kao temeljni princip vladavine prava.


Dodik i SNSD nikoga neće zaplašiti blefovima i navodnim povlačenjem iz institucija Bosne i Hercegovine kao ni blokadom donošenja odluka na državnom nivou, koja je sastavni dio političke djelatnosti SNSD-a uopće.


Blokada donošenja odluka na državnom nivou nikome u RS-u neće donijeti ništa dobro. Time se samo usporava mogućnost provođenja reformi na evropskom putu, a SNSD se prokazuje kao glavni kočiničar evropskog puta.


Mi u DF-u ipak smatramo da ukoliko se SNSD odluči za bilo kakve blokade u pogledu donošenja odluka na državnom nivou, čime bi se usporili reformski procesi i sabotirala evropska perspektiva, da Evropska unija mora odmah ukinuti bilo kakav oblik finansijske podrške vlastima manjeg Republike Srpske.


Nakon ovakvog poteza valjda je postalo jasno i evropskim i svjetskim akterima da je na sceni neka vrsta "puzajućeg državnog udara" i da je ovaj put više nego očigledno da Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne vidi kao stabilnu državu.


Nezavisni blok: Poziv na bojkot znači povratak na ratne motive i ciljeve


Niko ne može bojkotovati institucije, Ustav i zakone BiH. A ako to neko čini, mora djelovati OHR i Tužilaštvo.


Nepoštivanje pravne države postaje praksa djelovanja nekih politika, ali to je vraćanje na ratne pozicije. Nezavisni blok poziva takve politike da odustanu od ratnih ciljeva i počnu da rade u interesu vlastitog ali i drugih naroda.


"Ovim bojkotom politike iz RS-a, hem što čine protivustavno djelovanje, nanijet će najviše štete narodu u tom entitetu. Odluke Ustavnog suda se poštuju i o tome više nema rasprave. Ne tjerajte ljude da bježe iz ove zemlje.


Ratni ciljevi i motivi neće donijeti ništa dobro i okrenite se izgradnji pravne države i sigurnosti za sve u BiH" izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.


SDA: Reforma Ustavnog suda je promjena Dejtona, nema tih ucjena kojima RS to može ostvariti

 

Najava političkih predstavnika iz entiteta RS da neće učestvovati u radu državnih institucija predstavlja klasičan oblik političkog siledžijstva.
 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta, i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja zapravo jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

 

Pozivamo institucije međunarodne zajednice, kao i sve patriotske snage u BiH, da se suprostave ovakvim jednostranim potezima iz entiteta RS koji ugrožavaju političku i sveukupnu društvenu stabilnost u BiH.

 

Bilo kakva reforma Ustavnog suda znači reformu Dejtona i ona je moguća samo ukoliko sve strane u Bosni i Hercegovini naprave konsensuz, uz saglasnost međunarodne zajednice. Svaki drugi pokušaj promjene Dejtona, a naročito onaj koji se temelji na ultimatumima i ucjenama, unaprijed je osuđen na neuspjeh.

 

Strane sudije ne imenuje ni SDA ni Bošnjaci, već to u skladu sa članom 6. Aneksa IV Dejtonskog sporazuma čini predsjednik Evropskog suda  za ljudska prava u Strazburu. Očigledno je problem stranaka iz entiteta RS sa stranim sudijama zapravo problem sa evropskim principima i praksom Evropskog suda za ljudska prava, koju ove sudije implementiraju.

 

Pozivi iz entiteta RS da se strane sudije povuku iz Ustavnog suda BiH, prije nego što se okonča mandat OHR-a i PIC-a i sveobuhvatna implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, predstavlja apsolutno neutemeljen zahtjev, i nema tih ucjena uz koje bi mogao proći, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 134

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još