iako broj zaraženih pada

Situacija sve brže izmiče kontroli, Wuhan 'puca po šavovima': Svako malo nestaje struje, bolesnici se smrzavaju...

Nedjeljni magazin08.02.20, 16:53h

Situacija sve brže izmiče kontroli, Wuhan 'puca po šavovima': Svako malo nestaje struje, bolesnici se smrzavaju...
Daily Mail je objavio video na kojemu se vide policajci u Wuhanu kako patroliraju gradom i barikadiraju oboljele, ali i osobe za koje samo sumnjaju da su zaražene, u vlastite stanove. Prije toga im ipak ostave dovoljno hrane

 

 


Medicinsko osoblje u Hong Kongu petodnevnim štrajkom traži od vlade da zatvori sve granice prema ostatku Kine. Do jučer su ostala otvorena još samo tri prijelaza za one koji dolaze iz kopnenog dijela Kine, a svi putnici su obavezni proći karantenu.


Broj novooboljelih počeo je opadati, no vlasti planiraju zaustaviti širenje zaraze izoliranjem svih oboljelih koje bi se smjestilo ili u bolnice ili u improvizirana skloništa, piše Jutarnji.hr..


- Obiđite svaku kuću, svaki stan. Idite od vrata do vrata i svakome izmjerite temperaturu”, naložila je vlastima u Wuhanu kineska vicepremijerka zadužena za suzbijanje zaraze Sun Chunlan. Tijekom posjeta Wuhanu u četvrtak naložila je da se odmah izoliraju svi zaraženi građani te da ih se smjesti u karantenu ili u posebne, za to određene bolnice, objavio je The New York Times. Gradski službenici dodatno moraju ispitati rodbinu i prijatelje svakog zaraženog. “Uspostavite 24-satno dežurstvo. Za vrijeme ovakvih ratnih uvjeta ne smije biti dezertera ili će biti zauvijek prikovani za stup srama - poručila je kineska vicepremijerka i članica politbiroa Komunističke partije Kine.


Daily Mail je objavio video na kojemu se vide policajci u Wuhanu kako patroliraju gradom i barikadiraju oboljele, ali i osobe za koje samo sumnjaju da su zaražene, u vlastite stanove. Prije toga im ipak ostave dovoljno hrane. Drugi video, čija istinitost jučer još nije bila potvrđena, prikazuje susjede kako mlate obitelj čiji je pripadnik obolio od koronavirusa, i to zato što ih nisu ranije obavijestili o tome te su ih tako doveli u opasnost.


Jutarnji je razgovarao s nekoliko studenata iz svih krajeva svijeta koji se još uvijek nalaze u Wuhanu, ali su svi jako oprezni i ne žele istupati javno. Zanimljivo je da i oni koji su se nedavno vratili kućama kao da imaju kodeks šutnje. Jedna mlada Ruskinja koju smo kontaktirali nam je otvoreno rekla da joj ne pada na pamet dijeliti informacije iz Kine.

 

- Čujem se s prijateljima od tamo, ali ne želim o tome razgovarati s novinarima. Tako smo se dogovorili između sebe.


Talijanka Benedetta, studentica MBA-a na Wuhanskom sveučilištu, vratila se u utorak kući iz Kine i rekla nam je da je do tad stanje u Wuhanu do neki dan bilo “mirno i pod kontrolom”.


- Otkad je epidemija krenula bili smo u studentskom domu. Nismo nigdje izlazili, a davali su nam obroke i namirnice koje smo trebali. Ja nisam gotovo uopće izlazila iz svoje sobe, možda jednom dnevno da si uzmem vode. Bilo je prilično usamljeno, ali komunicirala sam sa svojima preko društvenih mreža, gledala filmove, slušala muziku - ispričala je.


Smatra se da je zaraza koronavirusom izbila u gradu Wuhanu u provinciji Hubei, gdje je dosad zabilježen najveći broj oboljelih i smrtnih slučajeva. Ovog vikenda bi trebali biti uređeni dodatni prostori u Wuhanu za smještaj zaraženih osoba. Agencija AP objavila je snimke improviziranog smještaja u nekadašnjem sajmišnom prostoru u Wuhanu koji sada služi kao bolnica. Vide se nanizani obični kreveti te kreveti na kat, djelomično popunjeni. Nova skloništa su predviđena za zaražene s blažim simptomima, objavila je vlada Hubeija.


Broj mrtvih u Kini dosegnuo je 717, a ukupno je registrirano 34.000 oboljelih. Stanovnici Wuhana i velikog dijela Hubeija su pod zabranom kretanja, oko 50 milijuna ljudi ne smije se praktički maknuti iz svojih kuća, a te su drastične mjere, kako se čini, rezultirale time da je najviše slučaja koronavirusa ostalo unutar granica Hubeija.


Nastavak teksta i više fotografija pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!