Suludi sistem u Hrvatskoj

Splićanin sletio iz Kine i otišao se testirati na koronavirus, rekli mu da je prošlo 16h i da će mjere zaštite obaviti telefonom

Hronika08.02.20, 14:44h

Splićanin sletio iz Kine i otišao se testirati na koronavirus, rekli mu da je prošlo 16h i da će mjere zaštite obaviti telefonom
Na izlasku s aerodroma snimali su nas termokamerama i morali smo potpisati jednu izjavu u kojoj smo morali navesti bolujemo li od neke bolesti, jesmo li bili u Wuhanu i pokrajini Hubei i imamo li ikakvih simptoma. Potom smo se ukrcali u zrakoplov i zaputili u Zagreb, preko Dubaija. I u Dubaiju smo skenirani termokamerama. Nakon nekoliko sati sletjeli smo u Zagreb, ističe Splićanin

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

- Kako ne mogu biti siguran da u sebi ne nosim novi koronavirus, meni savjest nalaže da izbjegavam kontakte s drugim ljudima. Nisam još vidio ni suprugu, ni djecu i nakon Zagreba odlazim na vikendicu, gdje ću biti u svojevoljnoj karanteni. Tek tada se vraćam kući u Split. I tako bi se trebao ponašati svatko tko iz Kine dolazi u Hrvatsku...

 

Kaže nam to Splićanin (56), koji dugi niz godina živi i radi u Kini, a koji je u srijedu poslijepodne sletio na zagrebački aerodrom, preko Dubaija, napustivši Kinu zadnjim letom “Emirates Airlinesa”.

 

Odmah nakon slijetanja u Zagreb otišao je u Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

 

- Onamo sam otišao nešto poslije 16 sati jer na rješenju sanitarnog inspektora koje sam dobio nakon slijetanja u Zagreb piše da se odmah moram javiti u zdravstvenu ustanovu. No, u Nastavnom zavodu nisam zatekao nikoga jer je radno vrijeme do 16 sati - kazuje sugovornik Slobodne Dalmacije.

 

Budući da u “Andriji Štamparu” nije zatekao nikoga, jer se očigledno u Hrvatskoj protiv novog koronavirusa bore do kraja radnog vremena, a nakon toga “dežuraju” uz mobitel, sugovornik je nazvao broj koji je naveden na rješenju sanitarnog inspektora.

 

- Javila mi se ženska osoba. Pretpostavljam da je epidemiologinja. Ja sam se predstavio, a ona mi je rekla kako već zna za mene, da su je izvijestili o mom dolasku. Nakon što sam joj rekao da nikog nema u Zavodu, odgovorila je kako se mi i ne moramo vidjeti i da će ona meni sve objasniti preko mobitela. Rekla mi je kako će me svaki dan dok sam u Zagrebu netko iz Zavoda zvati na mobitel, a kada odem u Split, da će me zvati netko sa splitskoga Higijenskog - ističe Splićanin.

 

Nastavite normalno živjeti

 

Sugovornik Slobodne Dalmacije s maskom na licu, koju je nosio cijelim putem iz Kine, ušao u Hrvatsku posljednjim letom “Emiratesa”.

 

- Ni oni više neće letjeti iz Kine. Sada je moguće iz Kine izići samo letovima nekih kineskih prijevoznika i još nekih manjih avioprijevoznika s Dalekog istoka, a u Europu se može doputovati i preko Japana i Južne Koreje. U zrakoplovu smo svi nosili maske i nismo ih skidali sve do dolaska u Zagreb. Ja sam je imao i nakon slijetanja u Zagreb. No, kada sam razgovarao s epidemiologinjom iz “Andrije Štampara”, ona mi je rekla kako masku ne moram nositi, što me je jako iznenadilo, jer bi je svi koji dolaze iz Kine morali nositi tih 14 dana dok traje inkubacija. Ujedno mi je rekla da nastavim normalno živjeti. Što ako ja nosim novi koronavirus u sebi, a da to i ne znam - pita se sugovornik.

 

On je u utorak navečer “poletio” iz Šangaja, odnosno s “Pudonga”, njihova međunarodnog aerodroma, koji je jedan od najprometnijih na svijetu i kroz koji će, kako Kinezi planiraju, kada bude završen u potpunosti, godišnje prolaziti 80 miliona putnika.

 

- Taj aerodrom sada izgleda kao “grad duhova”. Nigdje nikoga, nema žive duše. Ja mislim da preko njega dnevno, u normalnim okolnostima, prođe više od 100 tisuća ljudi. U utorak navečer, u redu su samo stajali putnici koji su u Europu išli “mojim” letom. Sve je bilo sablasno prazno. Međutim, tako je na svim kineskim aerodromima, kao i u gradovima. Ni u prodajnim centrima nema žive duše. Na izlasku s aerodroma snimali su nas termokamerama i morali smo potpisati jednu izjavu u kojoj smo morali navesti bolujemo li od neke bolesti, jesmo li bili u Wuhanu i pokrajini Hubei i imamo li ikakvih simptoma. Potom smo se ukrcali u zrakoplov i zaputili u Zagreb, preko Dubaija. I u Dubaiju smo skenirani termokamerama. Nakon nekoliko sati sletjeli smo u Zagreb - ističe Splićanin.

 

Smeta li vam maska?

 

Nakon slijetanja, sugovornik je otišao do sanitarnog inspektora koji ga je čekao na aerodromu - što je svakako novost - jer hrvatski državljani koji su prije 7-8 dana došli iz Kine nisu se morali na aerodromu nikome javljati.

 

- Tamo sam dao svoje osobne podatke, ime, prezime, broj mobitela, adresu stanovanja... i dobio rješenje o provođenju zdravstveno-sanitarnog nadzora. Potom sam, s maskom na licu, prošao policijsku kontrolu, gdje su ponovno policajci uzeli moje podatke. Nakon toga sam sjeo u taksi i došao u Zagreb. Prilikom ulaska u vozilo, s maskom na licu, upitao sam taksista smeta li mu što imam masku na licu, budući da sam upravo sletio iz Kine. Čovjek je rekao da mu ne smeta i krenuli smo prema centru grada.

 

Našeg je sugovornika šokiralo kako ljudi koji dolaze iz Kine nakon slijetanja na zagrebačkom aerodromu skidaju zaštitne maske.

 

- Ispred mene je bio neki Kinez koji nije nosio masku. Kada sam odgovornu osobu na aerodromu pitao zašto taj Kinez ne nosi zaštitnu masku i zašto ga ne upozore, on mi je odgovorio da je taj Kinez sletio iz Kopenhagena. Pa što da je sletio iz Kopenhagena, tko zna odakle je on došao u Kopenhagen? U Kini svi nose maske, svi se pridržavaju tog naputka i svi stoje u svojim kućama. Oni su prava “vojska” - svi slušaju bez pogovora. Pitam se bi li se tako poštovali naputci u Hrvatskoj da se kojim slučajem pojavi novi koronavirus. Mi, koji dolazimo iz Kine morali bismo svi nositi zaštitne maske i biti u karanteni 14 dana. Ja ću sada biti dva tjedna u karanteni, ali kako mi je rekla epidemiologinja, imam slobodu odlučivanja o nošenju maske i slobodu kretanja - zaključuje sugovornik Slobodne Dalmacije.

 

U četvrtak ujutro sugovornika je ponovno nazvala epidemiologinja iz “Štampara”, koja ga je pitala ima li koji od simptoma te mu je rekla da će se ona brinuti o njegovu zdravlju dok je on u Zagrebu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!