Francuski predsjednik u govoru oficirima

Macron upozorio Evropljane na novu utrku u naoružanju

Front07.02.20, 14:52h

Macron upozorio Evropljane na novu utrku u naoružanju
Vitalni interesi Francuske sada imaju evropsku dimenziju, izjavio je Macron

 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u petak da evropske zemlje "ne mogu ostati posmatrači" u suočavanju s potencijalnom utrkom u nuklearnom naoružavanju i zatražio je od njih da "insistiraju na agendi međunarodne kontrole oružja".

 

- Evropljani moraju kolektivno uvidjeti da bi se, u odsustvu zakonskog okvira, brzo mogli suočiti s novom utrkom u konvencionalnom naoružavanju, čak i u nuklearnom oružju, na vlastitom tlu - poručio je Macron vojnim oficirima u govoru u kome je izložio francusku nuklearnu strategiju nakon Brexita.

 

Francuska je sada jedina nuklearna sila unutar granica EU u vrijeme kada su dugo vremena održavani sporazumi o limitiranju rasta nuklearnih arsenala očigledno ugroženi.

 

-  Vitalni interesi Francuske sada imaju evropsku dimenziju - izjavio je Macron.

 

Kazao je da je Francuska već smanjila broj svojih bojevih glava na manje od 300, što joj "daje legitimitet da traži konkretne poteze ostalih nuklearnih sila na razoružanju koje je postepeno, pouzdano i podložno verifikaciji", prenosi AFP.

 

(FENA/md)

 

 

 Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!