Potvrđeno iz Ministarstva zdravstva FBiH

Testovi za utvrđivanje koronavirusa stižu u BiH sljedeće sedmice, dobiće ih dva klinička centra

Hronika06.02.20, 20:55h

Testovi za utvrđivanje koronavirusa stižu u BiH sljedeće sedmice, dobiće ih dva klinička centra
Pratimo situaciju, pratimo sve građane koji su posljednjih 15 dana boravili na području Kine, trenutno su u prolazu ili borave u Bosni i Hercegovini. S epidemiološkog stanovišta, činimo sve da što bolje uradimo naš posao, naglašava Čerkez

 

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da tokom naredne sedmice (možda i ranije) očekuju dostavu 500 testova za testiranje na koronavirus, posredstvom Svjetske zdravstvene organizacije.

 

U izjavi za Fenu naglasio je da će testovi biti dostavljeni Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo, kao i Kliničkom centru u Banjoj Luci. Dostavom testova kompletiraju, kaže, aktivnosti koje se tiču potvrđivanja koronavirusa.

 

- I dosad smo, na KCUS-u, imali mogućnosti dijagnosticiranja kroz analizu isključivanja drugih virusa, u molekularnom laboratoriju Veterinarskog fakulteta metagenomskom analizom, kao i slanjem u jedan od referalnih laboratorija unutar Evrope. Na ovaj način dobili smo još jednu, veću mogućnost i sigurnost (što se tiče laboratorijskog testa) da možemo jednostavno potvrditi - kazao je.

 

Ponovio je da mjesta za paniku nema, ali ima za oprez.

 

- Pratimo situaciju, pratimo sve građane koji su posljednjih 15 dana boravili na području Kine, trenutno su u prolazu ili borave u Bosni i Hercegovini. S epidemiološkog stanovišta, činimo sve da što bolje uradimo naš posao - naglašava.

 

Dobro su, kaže, uvezani sa Graničnom policijom BiH, federalnom inspekcijom te drugim službama, posebno federalnim Zavodom za javno zdravstvo i kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.

 

Kao način zaštite preporučuje se, kao i kod svih respiratornih infekcija, jača osobna higijena. Prije svega, često pranje ruku, izbjegavanje mjesta većeg okupljanja, a kašljati treba u nadlakticu ili u maramicu (potom je baciti).   

 

Novi koronavirus pojavio se u Wuhanu u središnjoj Kini. Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je 31. decembra 2019. godine prijavljeno grupiranje ljudi oboljelih od upale pluća nepoznatog uzroka u gradu Wuhan, provincija Hubei u Kini. Pacijenti su pokazivali simptome povišene tjelesne temperature, otežanog disanja. Osim u Kini, potvrđeni su slučajevi obolijevanja i u drugim državama.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!