budite spremni

Tri stvari koje morate imati u automobilu kako biste preživjeli mećavu

Auto & Dom06.02.20, 14:31h

Tri stvari koje morate imati u automobilu kako biste preživjeli mećavu
Pravo zimsko vrijeme je ove zime prilično kasnilo, ali smo svjedoci da je u posljednjih 48 sati u dijelovima regiona snijeg i olujni vjetar izazvao pravi haos, koji je, nažalost, odnio i jednu žrtvu


Među najčešćim savjetima koji se daju vozačima pred početak zime, osim zimskih guma, antifriza, akumulatora i drugih stvari koje je potrebno zamijeniti i provjeriti, navodi se i spisak opreme koja bi trebalo da se nađe u automobilu u slučaju kvara na putu ili mogućnosti da automobil ostane zavijan.

 

Pravo zimsko vrijeme je ove zime prilično kasnilo, ali smo svjedoci da je u posljednjih 48 sati u dijelovima regiona snijeg i olujni vjetar izazvao pravi haos, koji je, nažalost, odnio i jednu žrtvu.

 

Nije rijedak slučaj da se pojedinih savjeta sjetimo tek onda "kada zaigusti", pa zato neke svjete i nije loše poslušti, pa makar i u nadi da vam oni nikada zaista neće zatrebati. U svakom slučaju, ukoliko se često ili svakodnevno automobilom krećete putevima i predjelima koji su poznati kao teški i problematični za vožnju u otežanim zimskim uslovima prilagođavanje njima postaje obaveza koja, u nepredviđenim okolnostima, može da bude od životne važnosti.

 

Dakle, pod pretpostavkom da se sve neophodne uslove za prilagođavanje zimskoj vožnji ispunili i da imate dovoljno goriva u rezervoaru, "za svaki slučaj" bi trebalo da pripremite sve što bi moglo da vam pomogne u slučaju da ostanete zavijani ili vam se auto pokvari na mjestu na kome je na pomoć potrebno čekati duže vrijeme.

 

Među "dodatnom" opremom (komplet prve pomoći i strugač leda se podrazumijevaju) koja bi u svakom automobilu, koji se vozi u otežanim zimskim uslovima, trebalo da se nađe su: lanci za snijeg, mali ašov, baterijska lampa, ćebe, svijeća, perorez, pištaljka i šibice ili upaljač.

 

Naravno, u kolima, naročito u ovakvim situacijama nikada nije loše imati vodu i (visokoenergetsku) hranu. Zato u pregradu za sitnice ubacite nešto dugotrajne hrane, kao što su kikiriki, čokolada, suvo (kajsije, šljive, grožđe...), koštunjavo voće (orasi, bademi...) i slično.

 

Poželjno je da sa sobom imate i automobilski punjač za mobilni telefon. Naravno, da bi telefon trebalo sa sobom stalno da nosite, ne treba posebno naglašavati.

 

Ako to nije moguće, jedan od najstarijih savjeta za situacije ovoga tipa kaže da bi zimi u vozilu uvijek trebalo imati svijeću, koja može da vam pomogne da održite temperaturu u kabini ako ne možete da pokrenete auto.

 

Ovdje treba imati na umu da je svijeća mnogo efikasnija u održavanju temperature, nego u grijanju hladne kabine, pa ukoliko vam je prije zaustavljanja radilo grijanje, svijeću upalite što prije. U zavisnosti od veličine (preporučuje se svijeća veličine slavske, mada su praktičnije one "pljosnate" u aluminijumskim posudama, ali ih zbog veličine nije loše imati više), svijeća može da zagrije kabinu automobila nekih desetak stepeni.

 

Ako vam je automobil stao na, manje ili više zavijanom, putu tokom noći - nipošto ne pokušavajte da usred noći izađete napolje i lutate u potrazi za pomoći. Ostanite u kolima i zovite pomoć telefonom.

 

Dokle god je to moguće, ostvite motor uključen kako biste mogli da grijete automobil. U suprotom, uključujte motor u određenim vremenskim intervalima (npr. desetak minuta na svakih sat) da biste održavali temperaturu, kako kabine, tako i motora.

 

Još jedna od stvari koje vam mogu biti od pomoći je kanap, koji u problematičnim situacijama može da ima višestruku ulogu. U situacijama kada su snijeg, vijavica i mećava u pitanju, kanap može da posluži i kao improvizovani lanac za točkove. U takvoj situaciji, potrebno je provući ga kroz otvore na felgama, potom sakupiti krajeve i vezati ih u čvor. Treba, međutim, imati na umu da ovo treba primjenjivati samo onda kada ne postoji drugačije rješenje.

 

Naravno, ukoliko s vama putuje više ljudi, probajte da se organizujete među sobom i da zajedničkim snagama izavučete automobil iz snijega.

 

(Telegraf, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!