Transparency International u BiH

Tužilaštvo BiH odbilo da objavi optužnicu protiv Mektića i ostalih: Kad čujete objašnjenje, nećete moći vjerovati!

Hronika05.02.20, 13:02h

Tužilaštvo BiH odbilo da objavi optužnicu protiv Mektića i ostalih: Kad čujete objašnjenje, nećete moći vjerovati!
TIBiH prati taj slučaj u okviru monitoringa suđenja za krivična djela korupcije u BiH i "od početka provođenja monitoringa ovo je prvi put da je jedno tužilaštvo odbilo dostaviti kopiju optužnice"

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odbilo je zahtjev Transparency Internationala (TI) u BiH da dostavi kopiju optužnice protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i ostalih koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

 

Zbog velikog interesovanja javnosti za taj slučaj, kao i samog procesa potvrđivanja optužnice, TIBiH je, kako navode, tražio dostavljanje kompletnih informacija, ali Tužilaštvo tvrdi da u tom slučaju nema javnog interesa.

 

- Nakon obavljenog ispitivanja javnog interesa u smislu člana 9. Zakona o slobodi pristupa informacijama, utvrđeno je da objavljivanje traženih informacija nije od javnog interesa - stoji u odgovoru Tužilaštva BiH. Još se navodi da bi objavljivanje tih informacija "izazvalo značajnu štetu po legitimne ciljeve koji obuhvataju sprečavanje kriminala i svako otkrivanje kriminala“.

 

TIBiH prati taj slučaj u okviru monitoringa suđenja za krivična djela korupcije u BiH i "od početka provođenja monitoringa ovo je prvi put da je jedno tužilaštvo odbilo dostaviti kopiju optužnice".

 

Na slične argumente Tužilaštvo se pozivalo i ranije kada je, kako dodaju, u više navrata odbijalo zahtjeve TIBiH da dostavi informacije iz završenih sudskih procesa, ili informaciju o tome da li je podignuta optužnica u predmetu „Bosnalijek“.

 

Sud BiH je tada u oba slučaja usvojio tužbe TIBiH zaključivši da "Tužilaštvo BiH nije valjano provelo test javnog interesa, da su informacije o krivičnom postupku po pravilu javno dobro kao i da su pravosudni organi dužni dostaviti ih i kada postoji zakonom predviđen izuzetak ako to opravdava javni interes".

 

- Uprkos uspostavljenoj sudskoj praksi, Tužilaštvo BiH uporno odbija dostaviti sve informacije o krivičnim postupcima ne cijeneći javni interes, i ne provodeći test javnog interesa - tvrdi u saopćenju TIBiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!