utvrdili kadrovska rješenja

Otkrivena imena novih ministara SDA u Vladi KS: Ko će Sarajlijama 'krojiti sudbinu'? Jedno ime posebno šokira...

Front04.02.20, 12:54h

Otkrivena imena novih ministara SDA u Vladi KS: Ko će Sarajlijama 'krojiti sudbinu'? Jedno ime posebno šokira...
Toj je stranci, prema ranijem dogovoru sa Demokratskom frontom (DF) i Savezom za bolju budućnost (SBB), pripalo sedam ministarskih pozicija u Vladi KS. DF-u će pripasti dvije, a SBB-u tri ministarske pozicije

 

Stranka demokratske akcije (SDA) je, saznaje Faktor, utvrdila kadrovska rješenja za ministarske pozicije u novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo (KS), te preostaje još samo zvanična potvrda stranačkih organa prije nego što se ti prijedlozi upute u dalju skupštinsku proceduru.

 

Toj je stranci, prema ranijem dogovoru sa Demokratskom frontom (DF) i Savezom za bolju budućnost (SBB), pripalo sedam ministarskih pozicija u Vladi KS. DF-u će pripasti dvije, a SBB-u tri ministarske pozicije.

 

Tako će, prema informacijama Faktora, novi ministar finansija biti Jasmin Halebić, koji je tu dužnost obnašao i u prošlom mandatu. Halebić je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici, a do preuzimanja ministarske pozicije u prošlom mandatu je obnašao i dužnost dekana te visokoškolske ustanove.


Ministrica komunalne privrede i infrastrukture će biti Nihada Glamoč, bivša direktorica Sarajevogasa, koju je odlazeći saziv Vlade KS sa te pozicije smijenio u oktobru prošle godine.


Na čelu Ministarstva kulture i sporta, prema informacijama koje je objavio Faktor, će biti ponovo glumac Emir Hadžihafizbegović, uprkos skandalima koji su potresli bh. javnost zadnjih mjeseci.

 

Ministarstvo pravde i uprave predvodit će Mersa Kustura, sekretar Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Novi Grad Sarajevo.


Novi ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša će biti arhitekta Faruk Kapidžić, dok će resor saobraćaja voditi Adi Kalem, aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići.

 

Brigu o boračkoj populaciji u KS će voditi Senad Hasanspahić, nekadašnji ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS u periodu od 2015. do 2018. godine.


SBB će, podsjeća Faktor, imenovati novog ministra unutrašnjih poslova, a to će, kako je potvrdio predsjednik te stranke, biti Ismir Jusko, te ministre u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

 

DF-u pripada pozicija ministra zdravstva i čelna pozicija u Ministarstvu privrede. Od ranije je poznato da će novi kantonalni premijer biti Mario Nenadić.

 

Sjednica Skupštine KS, na kojoj se izglasalo nepovjerenje prošlom sazivu Vlade KS, održana je 29. januara, a vlada dosadašnjeg premijera Edina Forte mora podnijeti ostavke do sredine ove sedmice.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 62

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još