Nakon što je jedna verzija priče izašla u medije

Oglasili se iz Medžlisa IZ Kalesija povodom rušenja mezara: Obratila se Ševala Alić...

Hronika02.02.20, 15:52h

Oglasili se iz Medžlisa IZ Kalesija povodom rušenja mezara: Obratila se Ševala Alić...
Izvršni odbor je zaprimio zahtjev, imenovao komisiju, koja je izvršila uvid na licu mjesta i sačinila zapisnik s preporukom

 

Povodom priče "Macolom i krampom na mezar: Nije po šerijatu uredila okolicu, pa brutalno kažnjena", oglasili su se iz Medžlisa IZ Kalesija.


"Dužni smo dati više informacija o konkretnom slučaju, činjenicama koje su pogrešno interpretirane, zanemarene ili nisu nikako navedene, a zbog iznesene klevete, izazvanog govora mržnje i nemjerljive štete učinjene Medžlisu IZ Kalesija.


Naime, Alić Ševala, iz Tuzle, obratila se džematskom odboru Prnjavor zahtjevom za gradnju okolice i postavljanje novih nišana (stari su već bili postavljeni) na mezaru njene majke u centralnom mezarju u Prnjavoru. Isti ju je uputio na Medžlis IZ Kalesija, obzirom da gradnja okolice prema Pravilniku o mezarjima nije dozvoljena, osim u posebnim okolnostima, o čemu konačnu odluku donosi Izvršni odbor Medžlisa.


Po upućenom zahtjevu Alić Ševala je upoznata sa sadržinom Pravilnika, pri čemu je preuzela jedan primjerak istog, a nakon nekoliko dana, dostavila je zahtjev za gradnju okolice, onako kako to Pravilnik predviđa. Izvršni odbor je zaprimio zahtjev, imenovao komisiju koja je izvršila uvid na licu mjesta i sačinila zapisnik sa preporukom, nakon čega je donesena odluka kojom se zahtjev Alić Ševale odbija kao neosnovan, jer nisu ispunjeni uslovi iz člana 17. Pravilnika: „Okolice se mogu postavljati samo ukoliko konfiguracija terena na mezarju to zahtijeva uz prethodnu saglasnost Komisije koju imenuje Izvršni odbora Medžlisa“, konfiguracija tla – ravničarski predio ne zahtjeva gradnju okolice radi postavljanja nišana.


Iako upoznata sa odredbama Pravilnika, Alić Ševala je prije odluke po podnesenom zahtjevu, bez ikakve saglasnosti, angažovala lica koja su započela gradnju okolice, a koja su od strane džematskog odbora Prnjavor upoznata da ne postoji saglasnost za to, te da će zbog ugrožavanja posjeda biti prijavljeni nadležnim policijskim organima, nakon čega su radovi obustavljeni. Međutim, navedena upozorenja, i nepostojanje saglasnosti Alić Ševala, je vrlo brzo zanemarila i pronašla lica koja su, kako sama navodi „preko ograde“, unijela materijal i izgradila okolicu. Da li je tim svojim činom povrijedila nekog od vakifa skoro izgrađene ograde ili nekog drugog džematliju koji nije mogao podnijeti takvo postupanje Alić Ševale, pa je uništio postavljenu okolicu, na nadležnim organima je da utvrde i u skladu sa zakonom tretiraju takav postupak.


Postupke samovoljnog zaposjedanja mezarja, kao i rušenja sagrađenih nišana i okolica, Medžlis IZ Kalesija, u skladu sa principima Islama, najstrožije osuđuje.


Medžlis IZ Kalesija, u konkretnom slučaju, proveo je propisane procedure, Alić Ševalu upoznao sa pravima i obavezama i po njenom pisanom zahtjevu donio i proslijedio joj odluku. Medžlis nije donio nikakvu odluku kojom nalaže rušenje izgrađene okolice, niti poduzeo radnje uklanjanja iste, pa su iznesene informacije da je Medžlis uništio uređeni mezar neistinite, i gnusna potvora. Navedene činjenice argumentuje dokumentacija u vidu zapisnika, odluka, prepiski, dostavnica i dr. relevantnog materijala, koji će poslužiti kao dokaz u sudskom procesu zbog iznesene klevete, izazvanog govora mrženje i nemjerljive štete učinjene Medzlisu IZ Kalesija.


Nažalost, „civilizacijski iskorak“ napravljen Pravilnikom o mezarjima Medžlisa IZ Kalesija, da se novcem ne može kupiti baš sve (član 15. stav (2) „Za postavljanje nišana ne plaća se naknada“, i član 17. stav (2) „Za postavljanje opravdanih okolica ne plaća se naknada“), i ustrajnost na istom, u potpunosti je devalviran.


U zaštiti integriteta Medžlisa IZ Kalesija tražit ćemo pomoć kako unutar Islamske zajednice tako i od organa lokalne i državne vlasti. Na kraju, a u vjerničkoj komunikaciji uvijek na početku, osnovanost naprijed obrazloženog treba potražiti u Kur'anu i Hadisu", stoji u saopćenju koje potpisuje predsjednik IO Medžlisa IZ Kalesija Ibrahim Aljić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još