Jyllands-Posten opet na udaru

Virusna zastava: Kinezi ljuti zbog karikature u danskim novinama

Hronika01.02.20, 20:10h

Virusna zastava: Kinezi ljuti zbog karikature u danskim novinama
Korona virus osvanuo je kao karikatura u danskom Jilands postenu. Prikazali su kineske zvijezde na zastavi kao viruse. Ovaj list je izazvao senzaciju 2005. kada je objavio karikature proroka Muhameda

 

Ljekari vide viruse kao "napadače sa nevidljivom kapom". Oni su paraziti koji se gnijezde u slabom domaćinu kako bi napali njegov sistem. Ili ponekad čak i da ga ubiju iz potaje. Zbog toga su virusi zastrašujući. U medicini ih smatraju nepredvidljivim, perfidnim, često čak i neranjivim neprijateljima. Čak i zemlja poput Kine je čini se nemoćna protiv takvog nevidljivog ubice.

 

Kina vs. Jilands posten

 

Zar zbog toga Kina ne razumije šalu kada danski dnevnik Jyllands-Posten stavi prst baš u tu ranu? Karikatura objavljena u ponedjeljak, prikazuje na komičan način pet žutih zvijezda kineske zastave kao virus. Dansku aluziju na novi koronavirus nCoV, koji se pojavio u gradu Vuhan i u međuvremenu uzeo više od 100 žrtava, Kinezi doživljavaju kao vrijeđanje svojih osjećanja. Novine i karikaturisti trebalo bi da upute izvinjenje zbog toga, navodi se u službenom saopštenju kineske ambasade u Kopenhagenu.

 

Pet zvijezda zastave simbolizuje veličinu Kine, koja je takođe dio njene ekonomske snage: Kina, Mandžurija, Mongolija, Sinkiang i Tibet. A oni predstavljaju strukturu stanovništva: radnici, poljoprivrednici, sitna buržoazija i „nacionalna buržoazija“.

 

Karikatura se tako ne poigrava samo sa ljudima kao domaćinima virusa, već čitavu zemlju pretvara u pacijenta. A širenje nCoV kao da prstom pokazuje ranjivost potencijalne supersile.

 

Jyllands-Posten i karikature Muhameda

 

Danske novine Jyllands-Posten, koje su 2005. izazvale skandal objavljivanjem 12 karikatura proroka Muhameda, reagovale su mirno. Glavni i odgovorni urednik, Jakob Nibroe je kazao da se ne radi o ismijavanju Kine. Ali, list nema namjeru da se izvinjava za nešto što ne smatra pogrešnim.

 

"Koliko vidim, ovdje se radi o dva različita kulturna stanovišta", objasnio je u Jilands postenu. "Mi u Danskoj imamu jaku tradiciju slobode izražavanja i karikature, i to ćemo imati i u budućnosti."

 

On ne vidi takođe da je time prekršio danski zakon. Karikaturista Nils Bo Bojesen je više puta zbijao šale na račun zastava. Turska zastava je na primjer imala rupu od metka, a zelenu zastavu Saudisjke Arabije uradio je kao novčanicu američkog dolara (zelembaća).

 

Društveni mediji šire „virusnu zastavu“

 

"Virusna zastava" takođe se brzo širi internetom. Dijeli se i komentariše na portalima. Polarizira na društvenim mrežama poput Twittera. Njemačke novine su takođe štampale zastavu, što je takođe dovelo do kontroverznih reakcija.

 

Nakon objavljivanja karikatura poslanika Muhameda u Jyllands-Postenu, došlo je do globalnog bojkota danske robe i protesta muslimanskih organizacija, u kojima je živote izgubilo više od 100 ljudi. Kada je riječ o izvozu danske robe, Kina je na šestoj poziciji, pa bi ovo moglo da nanese štetu privredi ove skandinavske zemlje.

 

Kinezi su za sada odgovorili omalovažavanjem danske zastave, tako što je šire internetom prikazujući je sa kukastim krstom, ženskim ulošcima ili kao mrtvački sanduk. Ovi korisnici podsjećaju Dansku da joj je u Drugom svjetskom ratu trebalo samo četiri sata da kapitulira. No, ova skandinavska država još nije popustila u najnovijem sporu s karikaturama.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još