Video/ Ugledni ljekar o slučaju Nadin Smajlović

Gavrankapetanović o izjavi Sebije Izetbegović: Nikada ovako nešto nisam čuo... Ljekar ima svetinju, a to je bolesno dijete!

Hronika31.01.20, 13:57h

Gavrankapetanović o izjavi Sebije Izetbegović: Nikada ovako nešto nisam čuo... Ljekar ima svetinju, a to je bolesno dijete!
Gavrankapetanović je podsjetio da je zakonska kazna za nepružanje pomoći djetetu do tri godine zatvora, i da slučaj Nadin Smajlović treba pod hitno ispraviti, a djetetu omogućiti liječenje

 

Ljekar Ismet Gavrankapetanović, komentarišući slučaj Nadin Smajlović, za N1 je kazao da je liječnje i pravo na život ljekarima svetinja.

 

"Tako se školujemo. Ljekar ima posebnu svetinju - a to je bolesno dijete. Medicinski, to je strašan čin koji se mora pod hitno ispraviti jer - šta ako dijete prokrvari. Mi znamo da krvarenja mogu biti smrtna kod takvih bolesti", izjavio je Gavrankapetanović.

 

Nadin Smajlović ima tuberkulozu jetre, autoimuni hepatitis i početak ciroze jetre. "Ko će da li liječi ovo dijete?", i odgovor: "Niko", direktorice KCUS-a, Sebije Izetbegović i dalje je nezaobilazna tema u bh. javnosti.

 

Ljekar Gavrankapetanović je komentarišući tu izjavu Sebije Izetbegović rekao:

 

"Nikada ovako nešto nisam čuo."

 

Gavrankapetanović je podsjetio da je zakonska kazna za nepružanje pomoći djetetu do tri godine zatvora, i da slučaj Nadin Smajlović treba pod hitno ispraviti, a djetetu omogućiti liječenje.

 

"Mi se nemamo gdje spustiti, ovo govorim kao ljekar, ovo je pitanje svih nas, pitanje ljekara, cijelog društva, da li vrijedimo. Moramo da reagujemo da se djetetu omogući liječenje", poručio je.

 

Gavrankapetanović je rekao da mjesto liječenja Nadin Smajlović treba da bude KCUS.

 

"Nema dileme, to se mora. To je jasno, medicinski i zakonski i to treba da se reguliše. Zato su zaduženi državni autoriteti. Tu kompromisa nema. Jedino mjesto za liječenje je KCUS", kazao je.

 

Gavrankapetanović je podsjetio da je slučaj djevojčice Nadin jedinstven i rijedak u praksi.

 

"Bolnica u Istanbulu je izvanredna bolnica, KCUS treba da bude tu zbog hitnoće. Primarno liječenje je Istanbul. U slučaju komplikacija ili bilo čega dok je dijete ovdje - ono mora imati otvoren put", rekao je Gavrankapetanović.

 

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja. 

 


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još