CHARLAMA SUBOTOM U 13: Art fight – Jasmin Duraković

Putovanje muzejom suvremene umjetnosti kakvo još niste vidjeli!

DEPO Art30.01.20, 16:44h

Putovanje muzejom suvremene  umjetnosti kakvo još niste vidjeli!
Video priča o izložbi velike svjetske umjetničke kolekcije suvremene umjetnosti u Sarajevu Ars Aevi snimljena 1999. Izložba je bila povod Jasminu Durakoviću i Nisvetu Džanki da, kroz razgovor sa Jusufom Hadžfejzovićem, otvore nekonvencionalni dijalog o tome šta suvremena umjetnost danas uopće znači u svijetu i kod nas

 

U sklopu novog programa „Charlama subotom u 13“ bit će prikazana epizoda „Putovanje muzejom suvremene umjetnosti“ iz TV serijala „Čekajući 2001 Sarajevo“ reditelja Jasmina Durakovića, emitiranog u periodu 1998. - 2000. na BHRT-u. 


Serijal je nastajao prije karijere reditelja na dugometražim igranim filmovima („Nafaka“, „Sevdah za Karima“, „Ja sam iz Krajine, zemlje kestena“, „The Final Barrier“  i „O knjigama, psima i kapi ljubavi“.

 

Sam serijal „Čekajući 2001 Sarajevo“ bio je avangardni TV magazin, koji je radikalno istraživao mogućnosti TV medija, uz upotrebu elemenata filmskog jezika i video arta. 

 

Projekat je autorski i rediteljski vodio Jasmin Duraković, a u njemu su surađivali brojna novinarska i autorska imena tadašnje državne televizije: Maja Begtašagić, Segmedina Srna, Nenad Đurić, Dinno Kasalo, Džemal Šabić i drugi, a okviru serijala su autor Duraković i Nisvet Džanko pokrenuli čuveni dokumentarni TV serijal „Pozitivna geografija“.

 

Epizoda „Putovanje muzejom suvremene umjetnosti“ posvećana je u cijelosti monumentalnoj izložbi ARS AEVIJA održanoj 1999. godine u sarajevskoj Skenderiji. U emisiji se pojavljuju akteri priče o stvaranju velike svjetske umjetničke kolekcije suvremene umjetnosti u Sarajevu, ali je bio i povod autoru i Nisvetu Džanki da kroz razgovor sa Jusufom Hadžifejzovićem otvore  dijalog o tome šta suvremena umjetnost danas uopće znači u svijetu i kod nas.

 

U programu učestvuje autor Jasmin Duraković, osnivač kolekcije Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić, Kristina Ljevak i Jusuf Hadžifejzović.

 

 

Program će se odvijati u subotu, 01.02, 13h, Galerija Charlama, Centar Skenderija.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!