nakon 40 godina članstva

Evropski parlament odobrio dogovor o Brexitu

Front29.01.20, 20:42h

Evropski parlament odobrio dogovor o Brexitu
Proces usvajanja dogovora o Brexitu bit će okončan glasanjem u Vijeću EU

 

Evropski parlament u srijedu je odobrio dogovor o Brexitu postignut između Evropske unije (EU) i Ujedinjenog Kraljevstva čime je utrt put za izlazak Velike Britanije iz bloka i to nakon 40 godina članstva. 

 

Dogovor o Brexitu odobren je s velikom većinom, s 621 glasom naprema 49, dok je 13 članova Evropskog parlamenta bilo suzdržano, javlja Anadolija. 

 

Proces usvajanja dogovora o Brexitu bit će okončan glasanjem u Vijeću EU.

 

Nakon glasanja, Velika Britanija će od ponoći 31. januara napustiti EU. U petak će biti označen kraj političkih pregovora između Ujedinjenog Kraljevstva i EU, dok teški pregovori o budućim trgovinskim odnosima tek trebaju početi.

 

Partneri se trebaju dogovoriti oko uslova ekonomske saradnje u 11-mjesečnom tranzitnom periodu. Trenutno, čini se da je teško postići dogovor s obzirom da EU prijedloge britanskog premijera Borisa Johnsona smatra neprihvatljivim.

 

U četvrtak će biti i zadnji radni dan za 73 britanska člana Evropskog parlamenta s obzirom na to da Ujedinjeno Kraljevstvo ta mjesta neće moći zadržati nakon Brexita.

 

Na referendumu održanom 2016. u Velikoj Britaniji, 52 posto glasača izjasnilo se za izlazak iz EU.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!