stručnjaci znaju

Crna ili mliječna čokolada: Koja je stvarna razlika?

Lifestyle29.01.20, 18:32h

Crna ili mliječna čokolada: Koja je stvarna razlika?
I crna i mliječna čokolada pune su kalorija

 

Osnovni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svom sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protivupalno djelovanje na organizam.

 

Ali da biste ih unijeli, ne morate jesti crnu čokoladu, pišu stručnjaci u njemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue Apotheken-Illustrierte. Održavanjem uravnotežene prehrane, s unosom voća i povrća, unijećete dovoljno i polifenola.

 

I crna i mliječna čokolada pune su kalorija. U crnoj čokoladi nešto ih je manje, a sadrži i manje šećera, ali često ima više masnoće.

 

Tako da zapravo nema velike razlike između crne i mliječne čokolade što se tiče vašeg zdravlja. Povremeno, umjerena konzumacija čokolade je dobra, stručnjaci kažu, ali ne i ako je jedete previše i prečesto.

 

Kako ne biste pretjerano uživali u konzumaciji čokolade, preporučuju da kod kuće ne držite velike zalihe čokolade - bolje je imati manje, zasebno pakovane, iako to znači da ćete stvarati više plastičnog otpada

 

Ako vas ovo ne spriječi od prejedanja, možete odvojiti manje porcije čokolade i sačuvati je u zamrzivaču. Kad je izvadite, pustite da vam se manji komadi tope u ustima, što je puno zdravije nego jesti čitave retke odjednom.

 

(24sata, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!