VELIKO ISTRAŽIVANJE U KANTONU

Građani Sarajeva ocjenjivali dosadašnji rad Vlade KS: Evo šta su stavili na prvo mjesto... Slažete li se i vi?

Hronika28.01.20, 20:46h

Građani Sarajeva ocjenjivali dosadašnji rad Vlade KS: Evo šta su stavili na prvo mjesto... Slažete li se i vi?
Istraživanje javnoga mnijenja koje je svjetska agencija za istraživanje Ipsos radila u januaru ove godine u svim općinama u Kantonu Sarajevo, na reprezentativnom uzorku, donosi zanimljive rezultate, koje prenosi DEPO Portal

 

 

Tako je na pitanje kako bi ocijenili rad sadašnje Vlade KS, čak 43,4% ispitanika reklo da je ova vlada uradila više nego sve prethodne, dok js samo 7,5% izjasnilo da je radila manje nego prethodne.

 

Skoro svaki drugi građanin KS smatra da vlada nije korumpirana, i to njih 43, 8%, dok preko 38% građana vjeruje da vlada transparentno upravlja Kantonom i iskreno iznosi stavove.

 

ipsos-vlada-ks1

 

Također, u gotovo istom omjeru ispitanici pozitivno ocjenjuju način na koji Vlada KS komunicira sa građanima, kao i sposobnost da razumije goruće probleme i potrebe u Kantonu Sarajevo.

 

Čak 35,5% stanovnika ovog kantona vjeruje da je Vlada otvorena za kritike, da je usmjerena na potrebe građana i da su ministri kantona sposobni i stručni.

 

Prepoznate karakteristike u percepciji karakternih osobina Vlade KS, na prvom mjestu se izdvaja kao odlučna i stručna.

 

Svaki drugi stanovnik u Kantonu Sarajevo smatra da Vlada čini ono što je ispravno, većinu ili sve vrijeme mandata. Raste udio onih koji smatraju da Vlada uglavnom radi za opšte dobro, pada udio onih koji smatraju da Vlada radi za vlastite interese.

 

ipsos-vlada-ks2

 

Istraživanje pokazuje i da je u zadnjih šest mjeseci udio loših ocjena za rad Vlade KS pao za 11 posto, kao i da je pozitivan dojam narastao za dodatnih šest posto.

 

Najveći stepen zadovoljstva javnim uslugama, čak 54,8%, odnosi se na održavanje komunalne infrastrukture, na zadovoljstvo kulturnim sadržajima 52, 1%, a na zbrinjavanje otpada i čistoću odnosi se 50, 2%...

 

Kada je u pitanju poboljšanje kvaliteta života, građani su posebno izdvojili, bez navođenja na odgovore, na prvom mjestu – gradski prevoz i infrastrukturu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još