U konsultaciji sa crkvama i vjerskim zajednicama

Prilagoditi jelovnike tradicionalnim i vjerskim običajima: Šta će se naći na meniju javnih ustanova u Sarajevu?

Hronika28.01.20, 15:13h

Prilagoditi jelovnike tradicionalnim i vjerskim običajima: Šta će se naći na meniju javnih ustanova u Sarajevu?
Imajući u vidu činjenicu da je za usklađivanje normativnih akata u skladu sa predloženim zaključkom potrebno određeno znanje vjerskih propisa i običaja u ishrani za vjernike, nosiocima aktivnosti iz ovog zaključka preporučuje se konsultacija sa nadležnim crkvama i vjerskim zajednicama

 

Vlada Kantona Sarajevo, na današnjoj sjednici, donijela je zaključak kojim se nalaže svim organima uprave, upravnim organizacijama, javnim ustanovama i preduzećima (škole, zdravstvene i ustanove socijalne zaštite) čiji je osnivač Kanton Sarajevo, a koje pružaju usluge ishrane, da prilagode jelovnike tradicionalnim i vjerskim običajima građana.

 

Obaveza je da, uvažavajući Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH i poštujući tradicionalne zahtjeve nacionalnih i vjerskih običaja (halal proizvodi, halal klanje, košer hrana, posna hrana u skladu sa kanonskim propisima Srpske pravoslavne crkve, vegetarijanska hrana), normativno propišu da se u dane posta osigurava korisnicima obroka - osobama koje izraze za tim želju, da se tekući i/ili suhi obrok priprema i dijeli prema tradicionalnim običajima vjere.

 

Također i da se organizacija ishrane u vrijeme vjerskih praznika usklađuje sa nacionalnim i vjerskim specifičnostima, da se ishrana organizira na način da se ispoštuje vjerski propis i redovita ishrana, da se asortiman i norme potrošnje artikala ishrane usklađuju sa vjerskim običajima, uz uvjet da se ne naruši energetska vrijednost obroka na štetu tih osoba.

 

Imajući u vidu činjenicu da je za usklađivanje normativnih akata u skladu sa predloženim zaključkom potrebno određeno znanje vjerskih propisa i običaja u ishrani za vjernike, nosiocima aktivnosti iz ovog zaključka preporučuje se konsultacija sa nadležnim crkvama i vjerskim zajednicama.

 

Rok za donošenje novih ili usklađivanje podzakonskih akata je 90 dana od dana donošenja zaključka Vlade.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!