Umjetnička galerija BiH

Otvorenje izložbe čuvenog Miltona Glasera 6. februara: Dva puta je kreirao postere za Sarajevo...

Kultura28.01.20, 13:34h

Otvorenje izložbe čuvenog Miltona Glasera 6. februara: Dva puta je kreirao postere za Sarajevo...
Glaser je imao priliku da kreira postere za Sarajevo dva puta; prvi put je to bilo 1983. godine kada je kreirao poster za promociju XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Druga prilika je bila 2014. godine

 

U Umjetničkoj galeriji BiH u četvrtak, 6. februara, bit će otvorena izložba Miltona Glasera, jednog od najslavnijih američkih grafičkih dizajnera.

 

Izložba, koja je organizovana u saradnji sa Museum in Exile, bit će otvorena s početkom u četvrtak u 19:00 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu (Zelenih beretki, 8).

 

Milton Glaser (rođen 1929.) za mnoge predstavlja utjelovljenje američkog grafičkog dizajna druge polovine prošlog stoljeća. Zadivljujuće je njegovo prisustvo i utjecaj na profesiju širom svijeta.

 

Glaser je imao priliku da kreira postere za Sarajevo dva puta; prvi put je to bilo 1983. godine kada je kreirao poster za promociju XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Druga prilika je bila 2014. godine kada je sa Mirkom Ilićem napravio poster povodom obilježavanja stote godišnjice od atentata u Sarajevu, 1914. godine.

 

Na izložbi, organizovanoj u saradnji sa Museum in Exile, će biti predstavljena zbirka od sedamdeset originalnih plakata ovog grafičkog dizajnera.

 

Izložbu ćete moći pogledati do 29. februara.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!