ŠTA JE POKAZAO NALAZ

Ponovljeno vještačenje: Da li je Sanjin Sefić kobne večeri vozio 120 km/sat i projurio kroz crveno svjetlo?!

Hronika27.01.20, 14:18h

Ponovljeno vještačenje: Da li je Sanjin Sefić kobne večeri vozio 120 km/sat i projurio kroz crveno svjetlo?!
Vještačenje je zatraženo zbog razilaženja dva prethodna saobraćajna vještačenja u brzini kretanja vozila, mjestu kontakta, ali i drugim okolnostima

 


Na Kantonalnom sudu u Sarajevu 29. januara bit će prezentiran nalaz ponovljenog saobraćajnog vještačenja u slučaju Sanjin Sefić koje je radio vještak Nedim Kamenjašević.


Iako je ranije dogovoreno da nakon što bude prezentiran nalaz vještaka budu i iznesene završne riječi na zahtjev advokata Sanjina Sefića Kerima Čelika završne riječi bit će iznesene na narednom ročištu. Ovu informaciju za Patriju je potvrdio Amir Agić, otac stradale Selme Agić.


„Tužiteljica Jasminka Knežević bila je spremna i prošli put iznijeti završne riječi, ali je Čelik tražio da se to uradi na sljećem ročištu. Ovo je samo produžavanje agonije porodica Agić i Malkoč“, kazao je Agić koji je istakao da je posebno zahvalan tužiteljici Knežević koja se zajedno s njima bori.


Agić je pozvao javnost da dođe na ročište 29. januara kako bi čuli nalaz vještaka koji je utvrdio da se Sefić u noći 10. oktobra 2016. godine kretao brzinom 102 km na sat i da je prošao na crveno svjetlo na semaforu.  


Inače, vještačenje je zatraženo zbog razilaženja dva prethodna saobraćajna vještačenja u brzini kretanja vozila, mjestu kontakta, ali i drugim okolnostima.


Podsjećamo, Sanjin Sefić je u noći 10. oktobra 2016. godine automobilom krećući se brzinom većom od 100 km na sat i prolazeći na crveno svjetlo na semaforu, na pješačkom prijelazu udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč nakon čega je pobjegao s lica mjesta, a od zadobijenih povreda obje su preminule. Sefić je naredno jutro napustio BiH preko GP Uvac i pobjegao u Srbiju. Izručen je u januaru 2017. godine. U septembru 2018. godine Kantonalni sud ga je osudio na 14,5 godina zatvora dok su njegovi pomagači oslobođeni krivice. Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS te je prvostepena presuda ukinuta i u toku je ponovljeni postupak. Novo suđenje Sefiću i pomagačima (osim njegove sestre Sare Sefić) počelo je početkom jula 2019. godine. Njegovi pomagači Dino Alić, Saud Nišić i Amar Salihović potpisali su sporazume o krivici, te su osuđeni na zatvorske kazne.


Tužilaštvo KS u preciziranoj optužnici Sefića tereti za krivična djela teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja (član 332 KZ FBiH) i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće (član 337 stav 2) za šta je zaprijećena veća zatvorska kazna u odnosu na prvobitnu optužnicu.

 

(Nap,ba/DEPI PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još