video/ U fokusu: korona virus

Komadaju životinje na licu mjesta: Šta su tačno kineske 'mokre tržnice' i zašto su izvor ubojitih virusa?

Hronika26.01.20, 10:19h

Komadaju životinje na licu mjesta: Šta su tačno kineske 'mokre tržnice' i zašto su izvor ubojitih virusa?
Nakon što je razvijen test za novi koronavirus, dokazano je da su sve 44 osobe koje su prve zaražene u Wuhanu posjećivale tržnicu, radile na njoj ili su na njima radili članovi njihovih obitelji. Tržnica je u međuvremenu zatvorena

 

IZVORIŠTE epidemije ubojitog koronavirusa, od kojeg je dosad već umrla najmanje 41 osoba, a zaraženo više od 1400, po svemu sudeći je tržnica u gradu Wuhanu - piše Index.hr

 

Nakon što je razvijen test za novi koronavirus, dokazano je da su sve 44 osobe koje su prve zaražene u Wuhanu posjećivale tržnicu, radile na njoj ili su na njima radili članovi njihovih obitelji. Tržnica je u međuvremenu zatvorena. 

 

Iako se zove Tržnica morskih plodova Huanan, na ovoj se tržnici prodaje mnogo više od morskih plodova. Na takvim se tržnicama, uz mrtvu i živu perad i stoku, mogu naći i razne žive divlje životinje: cibetke (malena životinja srodna mungosima i mačkama), ptice, zečevi, štakori, lisice, šišmiši, zmije i drugi reptili, magarci, deve, čak i majmuni. 

 

"Mokre tržnice" tako se zovu zbog krvi od klanja životinja na licu mjesta

 

Ne treba posebno isticati da je držanje svih ovih životinja na malenom prostoru, njihov stalni kontakt s trgovcima i sa samim kupcima, a često i njihovo klanje na licu mjesta, idealno za širenje virusa koji neke od njih eventualno nose. 

 

Ostatak teksta i videopriloge pronađite ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 98

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još