Nakon prelaska na trezorsko poslovanje

Odlična vijest za penzionere u FBiH: Evo kada će biti isplaćene prve penzije iz budžeta

Hronika25.01.20, 19:59h

Odlična vijest za penzionere u FBiH: Evo kada će biti isplaćene prve penzije iz budžeta
Što se tiče obrade penzija u Zavodu PIO/MIO, Krnjić kaže da su svi ti poslovi završeni

 

Skoro cijelog januara u Federalnom zavodu PIO/MIO i Ministarstvu finansija vrlo je intenzivno. Rade se, kako je potvrdio direktor Zavoda Zijad Krnjić, informatičko-tehničke pripreme za isplatu prvih penzija putem trezora FBiH, a ne s računa Zavoda PIO/MIO, kako je to do sada bio slučaj, prenosi Avaz.


Stupanjem novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju na snagu te usvajanjem budžeta FBiH, od 1. januara ove godine penzioneri će primanja dobiti iz budžeta.

 

- Aktivnosti su vrlo složene, a rokovi su nam tijesni, jer za ovakve poslove potrebno je mnogo više vremena. Kod nas su okolnosti bile takve da je novi zakon usvojen nekoliko dana prije Nove godine, tako da smo svi skupa u škripcu s vremenom – rekao je Krnjić.

 

Bez obzira na to, ističe da uposlenici Zavoda te Ministarstva vrlo intenzivno rade, tako da će biti sve u redu i na vrijeme kada je u pitanju isplata penzija.


- Prihodi idu redovno na račun trezora, dovoljni su za isplatu penzija i nadam se da će sve informatičko-tehničke aktivnosti biti urađene kako treba. Plan je da isplata januarske penzije bude do 5. februara, kako je to i ranije bilo. Taj rok isplate apsolutno nam je nepromjenjiv – dodao je Krnjić.


 Što se tiče obrade penzija u Zavodu PIO/MIO, Krnjić kaže da su svi ti poslovi završeni.

 

- Sad su u toku poslovi informatičkog transfera na trezor. Što se tiče eventualnog povećanja penzija, to može ići kroz redovno usklađivanje koje će se desiti 15. aprila, a za neka druga povećanja odlučit će Vlada, kao što je Zakonom propisano, a prema parametrima koje dobije od Zavoda za statistiku. Za sada nema konkretnih odluka – kazao je Krnjić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još