evo koliko je (ne)učinkovita

Koliko vas od zagađenja, bakterija i virusa doista može zaštititi hirurška maska?

Lifestyle24.01.20, 14:05h

Koliko vas od zagađenja, bakterija i virusa doista može zaštititi hirurška maska?
No, virolozi su skeptični po pitanju učinkovitosti hirurške maske kod virusa koji se šire zrakom

 

Maska preko nosa i usta sve je češći prizor na ulicama, najčešće je nose stanovnici Kine, zbog zagađenog zraka, a u posljednje vrijeme i korona virusa koji brine zdravstvene uposlenike širom svijeta.

 

No, virolozi su skeptični po pitanju učinkovitosti hirurške maske kod virusa koji se šire zrakom.

 

– Nošenje hirurške maske u javnosti nije učinkovit način zaštite od virusa i bakterija koji se prenose zrakom – kaže dr. David Carrington sa Univerziteta St. George’s za BBC, no dodaje kako bi te maske mogle smanjiti rizik od zaraze virusom putem kihanja i kašljanja te preko ruku, odnosno dodirivanjem usta rukama.

 

Dr. Connor Bamford sa Instituta za eksperimentalnu medicinu pri Queen’s University Belfast kaže kako je provođenje osnovnih higijenskih mjera puno učinkovitije od hirurške maske.

 

– Pokrivanje usta kada kišemo i kašljemo, pranje ruku i izbjegavanje doticanja usta rukama uvelike smanjuje rizik od bilo kakve zaraze i respiratornih virusa – objašnjava dr. Bamford za BBC.

 

– Iako vlada mišljenje da nas nošenje hirurške maske u javnosti čuva od virusa, dokaza za to nema. Hirurška maska ima svoju ulogu u hirurškoj sali – jasno će dr. Bamford.

 

(Azra, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!