Raste broj mrtvih

Širenje epidemije: Koronavirus stigao i u Evropu? Dvije osobe u karanteni

Hronika23.01.20, 18:49h

Širenje epidemije: Koronavirus stigao i u Evropu? Dvije osobe u karanteni
Čelnici kineskog grada Huangganga izvijestili su o 12 slučajeva zaraze od ponedjeljka. Još jedan grad na tom području - Ezhou - objavio je u četvrtak da zatvara svoje željezničke postaje

 

Dva kineska državljana hitno su primljeni u bolnici u Glasgowu, u Škotskoj, nakon što su kod njih dijagnosticirani simptomi koji mogu da ukazivati na to da su oboljeli od koronavirusa, pišu škotski mediji.

 

Prema neslužbenim informacijama, pacijenti su nedavno stigli u Škotsku iz kineskog grada Vuhana, koji je središte epidemije opasnog virusa koji je odnio najmanje 25 života.

 

Oni su, kako javlja britanski Telegraf, iz Vuhana doletjeli u London prošle sedmice, a od tamo su otputovali za Škotsku.

 

Kako navode lokalni mediji, liječnici za sada nisu uspjeli isključiti mogućnost zaraze koronavirusom kod primljenih pacijenata. Nalaze se u potpunoj izolaciji, a poduzete su sve neophodne mjere kako ne bi došlo do eventualnog širenja zaraze.

 

A još dva kineska grada u četvrtak su donijela vanredne mjere čiji je cilj spriječiti daljnje širenje epidemije koronavirusa koji je već doveo do sličnih mjera u Wuhanu, gradu iz kojeg je zaraza krenula.

 

Promet vozova u Huanggangu, gradu od 7,5 miliona stanovnika smještenom 70 kilometara istočno od Wuhana, bit će prekinut do daljnjega krajem dana, objavio je ured gradonačelnika. Vlasti kažu da će se od 17 sati (ponoć po lokalnom vremenu) zaustaviti promet vlakova i autobusa.

 

Zatvorena su i kina, pozorišta i internetski kafići, a od stanovnika je zatraženo da ne napuštaju grad osim u iznimnim okolnostima.

 

Huanggang je izvijestio o 12 slučajeva zaraze od ponedjeljka. Još jedan grad na tom području - Ezhou - objavio je u četvrtak da zatvara svoje željezničke stanice.

 

Prije njih to je učinio Wuhan, grad iz kojeg je krenula zaraza, koji je uveo stroga prometna ograničenja. Zatvoreni su aerodromi i željezničke stanice, a autobusi koji prometuju na duže relacije, metro linije i trajektne službe u tom gradu od 11 miliona prestale su s radom u 10 sati, prenosi državna televizija CCTV.

 

Na taj način prekinut je promet i unutar grada kao i prometne veze s ostatkom svijeta. Vlasti nisu objavile nikakve zabrane prometa privatnih vozila ali jedna je stanovnica rekla za Reuters da nije mogla izaći iz grada jer je policija blokirala autocestu kojom je namjeravala krenuti.

 

Broj pacijenata koji pate od bolesti pluća uzrokovane novim korona virusom popeo se do četvrtka na 571, uključujući 17 mrtvih, rekli su kineski dužnosnici. Strahuje se da bi se broj oboljelih mogao povećati u nadolazećim danima, kad se očekuje da će milioni ljudi otputovati iz velikih gradova poput Wuhana porodicama na slavlje lunarne nove godine koje počinje u subotu.

 

Slučajevi zaraženih još su prijavljeni u Japanu, na Filipinima, u Južnoj Koreji, na Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u, kao i u kineskim upravnim regijama Hong Kongu i Makau.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još