U 77. godini života

Umro Monty Pythonovac Terry Jones, bolovao od teškog i rijetkog oblika demencije

Hronika22.01.20, 14:29h

Umro Monty Pythonovac Terry Jones, bolovao od teškog i rijetkog oblika demencije
Jones je diplomirao engleski jezik na fakultetu St Edmund Hall na Univerzitetu u Oxfordu. U studentskim danima je upoznao Michaela Palina s kojim je još tada zajedno pisao razna pozorišna djela

 

Zvijezda grupe britanskih komičara Monthy Python, Terry Jones, preminuo je u 77. godini života.

 

- Duboko smo ožalošćeni smrću voljenog supruga i oca, Terryja Jonesa. Terry je preminuo u popodnevnim satima 21. januara u 77. godini života, a bio je u društvu supruge Anne Soderstrom. Bolovao je od dugog, teškog i rijetkog oblika demencije - navodi se u saopćenju koje je porodica poslala medijima.

 

Jones je diplomirao engleski jezik na fakultetu St Edmund Hall na Univerzitetu u Oxfordu. U studentskim danima je upoznao Michaela Palina s kojim je još tada zajedno pisao razna pozorišna djela.

 

Nakon fakulteta je radio na televiziji. S Palinom je sarađivao na humorističnim emisijama Twice a Fortnight i The Complete and Utter History of Britain, a na Do Not Adjust Your Set je osim s Palinom radio i Ericom Idleom, također budućim članom Monty Pythona.

 

Na Letećem cirkusu je također sarađivao s Palinom. U početku su skečeve pisali zajedno, a i kasnije su nastavili pomagati jedan drugome.

 

Uspješan je bio u ulogama neuglednih sredovječnih žena, a često je glumio i starije muškarce iz više klase. Osim toga, radio je na međusobnom povezivanju skečeva i šala, pretvarajući tako pojedinačne radove u cjelinu.

 

Jones se iskazao i kao režiser. Režirao je Brianov život, a na Smislu života i Svetom Gralu je sarađivao s Terryjem Gilliamom.

 

Nakon kraja Letećeg cirkusa, nastavio je raditi s Palinom na seriji Ripping Yarns. Napisao je scenarij za film "Labirint" iz 1986. godine, režirao je filmove Erik the Viking iz1989. i "Vjetar u vrbama" (The Wind in the Willows) iz 1996.

 

Pisao je knjige o srednjovjekovnoj i antičkoj historiji i po njima pravio dokumentarce.

 

On je 2004. snimio "Srednjovjekovne živote" (Terry Jones' Medieval Lives), a 2006. "Barbare" (Terry Jones' Barbarians). U njima je nastojao razbiti neke historijske mitove, kao što su popularno shvatanje srednjeg vijeka i kulturna dostignuća barbara iz antičkog doba.

 

Napisao je i brojne knjige za djecu, a za novine The Guardian, The Daily Telegraph i The Observer pisao je članke u kojima je kritikovao britansku političku scenu.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!