Otkriva vaše ime, adresu i druge pojedinosti

Zastrašujuća aplikacija: Svako vas može slikati na ulici i doznati sve o vama!

Tehno22.01.20, 10:06h

Zastrašujuća aplikacija: Svako vas može slikati na ulici i doznati sve o vama!
Aplikacija funkcionira tako da uspoređuje fotografiju s bazom podataka koja sadrži više od tri milijarde fotografija i za koje Clearview kaže da su prikupljeni s Facebooka, Venmoa, YouTubea i drugih web stranica

 

Što ako vas neznanac fotografira u prolazu na ulici i onda pomoću aplikacije brzo otkrije vaše ime, adresu i ostale pojedinosti? Startup pod nazivom Clearview AI je to omogućio, a njegovu aplikaciju trenutno koriste stotine policijskih službi u SAD-u, među ostalima FBI, objavio je prošle subote The New York Times, prenosi Index.hr.

 

Aplikacija funkcionira tako da uspoređuje fotografiju s bazom podataka koja sadrži više od tri milijarde fotografija i za koje Clearview kaže da su prikupljeni s Facebooka, Venmoa, YouTubea i drugih web stranica.

 

Kad prepozna fotografiju, aplikacija se povezuje sa stranicama na kojima se ona izvorno pojavila. Ime osobe na fotografiji lako se može otkriti, a potom se online mogu saznati i ostale informacije. Prema veličini Clearviewove baze podataka, ostale slične usluge koje koriste policijske službe doimaju se poput patuljaka.

 

FBI-eva baza podataka, koja sadrži fotografije iz putovnica i vozačkih dozvola, jedna je od najvećih, a u njoj se može pronaći 641 milion fotografija američkih građana.

 

Uskoro će postati dostupna javnosti

 

Clearviewova aplikacija trenutno nije dostupna javnosti, ali Times kaže kako policijski dužnosnici i Clearviewovi investitori smatraju da će uskoro postati dostupna.

 

Policijski dužnosnici kažu kako su aplikaciju koristili za rješavanje krivičnih djela od krađe po trgovinama, preko seksualnog iskorištavanja djece do ubistva. Međutim, zagovornici privatnosti upozoravaju da bi aplikacija mogla pogrešno prepoznati osobe u policijskim pretragama te da bi se mogla koristiti za protuzakonito praćenje i uznemiravanje. Također su upozorili da se tehnologija prepoznavanja lica može koristiti za masovni nadzor stanovništva. Regulacija tehnologije prepoznavanja lica trenutno nije standardizirana. Nekoliko gradova, među kojima je i San Francisco, zabranilo je njeno korištenje, ali savezni zakoni zasad ne postoje.

 

Žele je zakonom ograničiti

 

U srijedu je Odbor za nadzor i reforme Zastupničkog doma američkog Kongresa održao treću sjednicu o prepoznavanju lica jer se zakonodavci žele pozabaviti korištenjem ove tehnologije u privatnim kompanijama i vladinim službama.

 

“Morat ćemo se zaista uhvatiti u koštac s parametrima zaštite privatnosti i kontrole uporabe ove tehnologije”, rekao je na raspravi zastupnik demokrata iz Virginije Gerry Connolly.

 

U novembru su dva senatora predstavila zakonski prijedlog, koji su podržali i republikanci i demokrati, a usmjeren je na ograničavanje ove tehnologije u službama kao što su FBI ili imigracijski i carinski ured.

 

“Tehnologija prepoznavanja lica može biti snažan alat za policijske službe, ali sama njena moć čini je zrelom za zloporabe”, rekao je republikanski senator iz Utaha Mike Lee. Clearview AI nije odgovorio na upit za komentar, kao ni FBI.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!