U subotu u galeriji Charlama

'Nešto kao retrospektiva' Saše Bukvića: 40 godina netipičnog umjetničkog rada

DEPO Art21.01.20, 14:25h

'Nešto kao retrospektiva' Saše Bukvića: 40 godina netipičnog umjetničkog rada
Na predstojećem subotnjem Charlama programu biće prikazan video zapis nastao na ovoj izložbi u produkciji Studija Spektroom te upriličen razgovor o četrdeset godina dugom umjetničkom putu Saše Bukvića

 

 

"Charlama subotom u 13“ je novi program CKA Charlame koji je u svom premijernom izdanju podrazumijevao predstavljanje rada umjetnika Jusufa Hadžifejzovića. U drugom izdanju, u subotu, 25. januara u 13:00 sati u sarajevskoj galeriji Charlama Depot (Centar Skenderija) biće predstavljen rad kipara i konceptualnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića pod nazivom „Nešto kao retrospektiva”.

 

Od 14. novembra do 5. decembra prošle godine u sarajevskog Gradskoj galeriji Collegium artisticum bila je postavljena samostalna izložba Saše Bukvića kojom je djelimično zaokruženo 40 godina netipičnog umjetničkog rada, posvećenosti i kontinuiteta na koji nisu utjecale sve lične i društvene mijene koje su se tokom četiri decenije umjetničkog staža dogodile. Jedan od najznačajnijih segmenata ove izložbe bio je performans izveden na otvaranju pod nazivom „Disciplina kičme“. Ovaj performans bio je najbolji i najpromišljeniji način da se lični cjeloživotni autorski statement sublimira kroz jedan umjetnički događaj.

 

Na predstojećem subotnjem Charlama programu biće prikazan video zapis nastao na ovoj izložbi u produkciji Studija Spektroom te upriličen razgovor o četrdeset godina dugom umjetničkom putu Saše Bukvića koji je podrazumijevao različite oblike nekonvencionalnog djelovanja uz svijest o važnosti umjetničke interakcije s drugima, odnosno važnosti djelovanja u grupi.

 

Pored niza iskoraka i kreiranja promjena na umjetničkoj sceni, autorski i lični angažman Saše Bukvića obilježio je i odnos prema važnosti mjesta o čemu će takođe na predstavljanju biti riječi uz osvrt na svevremenost i značaj performansa, samostalnih i onih nastalih sa grupom Zvono kao i na podršku mladim umjetnicima/ama što je takođe važan segment ukupnog djelovanja Saše Bukvića.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!