Izricanje presude na Kantonalnom sudu u Sarajevu

Sutkinja opomenula Adnana Balićevca da se ne smije, a on prošaptao advokatici: 'Ovo je sigurno zbog tebe...'

Hronika21.01.20, 11:28h

Sutkinja opomenula Adnana Balićevca da se ne smije, a on prošaptao advokatici: 'Ovo je sigurno zbog tebe...'
Osuđen je jer se kao pripadnik grupe, na čijem se čelu nalazio Fuad Numanović, bavio švercom narkotika

 


Kantonalni sud u Sarajevu osudio je jučer Adnana Balićevca na dvije godine i 10 mjeseci zatvora zbog učešća u grupi koja se bavila trgovinom droge.

 

Preprodaja droge

 

Sutkinja Elvira Begović upozorila je Balićevca na to da se ne smije, a potom pročitala optužnicu protiv optuženih (sada već osuđenih, op. a) u predmetu kodnog imena Vog u kojoj se na nekoliko mjesta spominje da je Balićevac Fuadu Numanoviću prodao veće količine droge i da je učestvovao u organizovanoj grupi za preprodaju droge.​

 

Prilikom izricanja presude Balićevac se nasmijao, a onda promrmljao da se navodi optužnice ne odnose na njega. Potom je prošaptao svojoj advokatici Adni Dobojliji: “Ovo je sigurno zbog tebe. Sudija te ne voli”.

 

Dobojlić je, inače, tokom suđenja više puta ukazivala na to da nema odgovarajućih materijalnih dokaza koji su falili u spisu, da je Balićevac držan u pritvoru na osnovu izjave svjedoka koji u ponovljenom postupku nije rekao ništa što bi Balićevca dovelo u vezu s prodajom droge.

 

Advokat Adna Dobojlić nakon presude najavila je novu žalbu na presudu rekavši da je Balićevac spomenut samo u preambuli optužnice da je od njega Fuad Numanović nabavljao drogu na njima poznatim mjestima.

 

Novo suđenje

 

“Radnja izvršenja uopšte nije opisana. Ne zna se koja je droga, ni koja količine. Nema nijedan dokaz da je prodao nekom nešto, niti da je kod njega pronađena droga”, rekla je Dobojlić.

 

Pojasnila je da su se od 54 svjedoka na Balićevca odnosila samo četiri, od kojih je jedan njegova supruga.

 

Podsjetimo, Vrhovni sud FBiH je potvrdio presudu prvostepenog suda u odnosu na Fuada, Nihada i Nijaza Numanovića te Harisa Bašalića, Ahmeda Halilovića, Rahmana Sulejmanija i Dinu Ajanovića, koje je osudio na ukupno 21,6 mjeseci zatvora, a na ponovno suđenje vratio samo predmet protiv Balićevca.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još