Kako do posla u EU

Prvog marta stampedo radne snage kreće na Njemačku: Ko ima najveće šanse i kakvi su uslovi?

Biznis Klub20.01.20, 21:00h

Prvog marta stampedo radne snage kreće na Njemačku: Ko ima najveće šanse i kakvi su uslovi?
Jezičke vještine potrebne su posebno za ulazak u potragu za mjestom za osposobljavanje ili za pronalazak posla kao kvalifiikovanog stručnjaka. Pretpostavlja se da će biti riječ o jezičnom nivou B1 u svrhu traženja posla u Njemačkoj nakon postupka priznavanja diplome

 

Hiljade radnika s područja Balkana s velikim željama i nadama očekuju 1. mart, kada će u Njemačkoj stupiti na snagu novi zakoni za kvalifikovanu radnu snagu.

 

Novi zakon proširuje mogućnosti za kvalifikovane stručnjake iz država van Evropske unije da dođu u prvu ekonomiju Evrope radi zapošljavanja, piše balkans.aljazeera.net.

 

Savjetovališta se nalaze širom Njemačke, gdje se pružaju besplatni savjeti iz područja radnog i socijalnog prava zaposlenima u Njemačkoj koji su iz Srednje i Istočne Evrope.

 

Takođe je novina da kandidati s kvalifikovanim stručnim obrazovanjem (u stručne kvalifikacije se ubrajaju stručna obrazovanja za koja je u Njemačkoj utvrđen minimalan period trajanja od dvije godine), a ne samo visokoobrazovani, kao do sada, ukoliko posjeduju odgovarajuće znanje njemačkog jezika i osigurano uzdržavanje, mogu doći u Njemačku na šest mjeseci u svrhu traženja posla.

 

Koji su trenutno poslovi najviše deficitarni u Njemačkoj?

 

Broj otvorenih radnih pozicija u Njemačkoj se kreće oko 1,4 milliona. Traže se najviše radnici u oblasti zdravstva i njege, doktori, fizioterapeuti i medicinske sestre, IT-stručnjaci, inženjeri i zanatlije u građevinskoj industriji, potom stručnjaci u avio industriji, mehatronici, elektrotehnici, energetskoj tehnologiji i drugim MINT zanimanjima, ali i u obrtništvu.

 

Po novom zakonu, IT-stručnjaci mogu, pod određenim uslovima i s radnim iskustvom od minimalno tri godine, i bez formalne diplome doći u Njemačku.

 

Šta će se tražiti od potencijalnih radnika (nivo obrazovanja, jezika…)?

 

Važno je prvo izvršiti priznavanje kvalifikacije, a tek onda podnijeti zahtjev za vizu. Prije nego što se podnese zahtjev za vizu, zainteresovani kandidati treba da imaju službeno rješenje o priznavanju svoje struke.

 

To je moguće učiniti i prije nego što novi zakon stupi na snagu.

 

Čim dobiju rješenje o priznavanju stručne spreme, s odgovarajućim znanjem njemačkog jezika te osiguranim finansijskim sredstvima za uzdržavanje, zainteresirani mogu podnijeti zahtjev za vizu kako bi došli u Njemačku i prihvatili neku ponudu za radno mjesto koje odgovara njihovoj kvalifikaciji (na maksimalno šest mjeseci).

 

Ukoliko njemačke institucije samo djelimično priznaju stručnu kvalifikaciju, zainteresovani kandidati mogu dobiti vizu u svrhu usavršavanja i kvalifikacije u Njemačkoj. Pod određenim uslovima, oni se već u toku tog dodatnog obrazovanja mogu zaposliti, piše bakan.aljazeera.net.

 

Maturanti koji su mlađi od 25 godina i sa završenom srednjom školom mogu doći u Njemačku na najviše šest mjeseci kako bi se mogli natjecati za mjesto za obavljanje stručnog obrazovanja, ako im njihova diploma srednje škole omogućava upis na studije, ako imaju dokaz o dobrom poznavanju njemačkog jezika (nivo B2) i ako imaju finansijska sredstva za uzdržavanje.

 

Nešto drugačiji propisi će važiti za stručnu radnu snagu koja je starija od 45 godina. Ukoliko oni žele doći u Njemačku radi zaposlenja, bit će im potrebno predočiti ugovor o radu s određenom minimalnom zaradom ili dokaz o adekvatnom osiguravanju sredstava u starosti.

 

Jezičke vještine potrebne su posebno za ulazak u potragu za mjestom za osposobljavanje ili za pronalazak posla kao kvalifiikovanog stručnjaka. Pretpostavlja se da će biti riječ o jezičnom nivou B1 u svrhu traženja posla u Njemačkoj nakon postupka priznavanja diplome.

 

(balkans.aljazeera.net, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 72

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još